AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, May 12, 2015

Αρθρογραφία Εξυπηρέτησης Συμφερόντων

0 comments


Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ*

Τις τελευταίες μέρες διαβάσαμε σειρά δημοσιευμάτων από μερίδα του συστημικού τύπου, που καλύπτοντας το ρεπορτάζ για το Νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, έκαναν σκληρή κριτική τόσο στο κορμό του νομοσχεδίου, όσο και στις τροπολογίες που κατατέθηκαν, μερικές από τις οποίες έχω την τιμή να συνυπογράφω και εγώ. Κυρίαρχο ρόλο στα αρνητικά δημοσιεύματα είχαν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από την μεριά τωνκυβερνητικών βουλευτών αλλά και των βουλευτών του ΚΚΕ και αφορούσαν ζητήματα αποκατάστασης εργασιακών αδικιών. Τον συνδετικό ιστό των δημοσιευμάτων αποτέλεσε ο χαρακτηρισμός των τροπολογιών ως τροπολογίες τακτοποίησης πελατειακών σχέσεων αλλά και η έλλειψη κριτικής στην πολιτική ουσία των τροπολογιών αυτών – ιδιαίτερη μνεία οφείλω να κάνω στο άρθρο της Καθημερινήςτου Γ. Μπουρδάρα με τον τίτλο «Τροπολογίες Πελατειακών Σχέσεων».

Για ποιο λόγο όμως ο φιλο-μνημονιακός τύπος αρνείται να μπει στην ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης κριτικάροντας συγκεκριμένα το περιεχόμενο των τροπολογιών;Θα μπορούσαν δηλαδή να υποστηρίξουν οι αρθρογράφοι, ότι κακώς οι συμβάσεις των 560 εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, παρόλο που κάλυπταν επί σειρά ετών πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει να απολυθούν και να διωχθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπερψήφισαν την συγκεκριμένη μετατροπή (που διώκονταν με βάση μνημονιακό νόμο). Να εξηγήσουν γιατί θεωρούν δίκαιο τον θεσμό της διαθεσιμότητας και την υποστελέχωση ή κατάργηση οργανισμών που επέβαλλε το μνημόνιο. Γιατί διαφωνούν με την επιστροφή του εξειδικευμένου προσωπικού του σιδηροδρόμου στην εργασία του, με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ, με την παράταση των συμβάσεων προσωπικούδημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών ως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Εισηγούνται οι κύριοι δημοσιογράφοι να κλείσουν οι σταθμοί; Θέλουν και άλλες απολύσεις και διαφωνούν με την παράταση των συμβάσεων για το προσωπικό καθαριότητας στους δημόσιους οργανισμούς; Γιατί αυτές οι ερωτήσεις τέθηκαν ευθέως και πρόσφατα στον ελληνικό λαό που τις απάντησε αναλόγως.

Αντί αυτού, η αντικειμενική δημοσιογραφία των μεγάλων ομίλων αποκρύπτοντας την ουσία της τοποθέτησής τους, επιλέγει απλά να χαρακτηρίσει ως "τροπολογίες πελατειακών σχέσεων", τις παρεμβάσεις για την αποκατάσταση αδικιών του μνημονίου, όπως αυτές που προσπαθεί να εισάγει το ίδιο το νομοσχέδιο αλλά και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν σε αυτό.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι το μνημόνιο απολάμβανε – και απολαμβάνει - της υποστήριξης εκτός του ευρωπαϊκού και του ελληνικού κατεστημένου και γνωρίζουμε ότι πρέπει να συγκρουστούμε και με αυτό και με τις «πέννες» που εκπροσωπούν τα συμφέροντά του. Οφείλουν σήμερα κάποιοι να καταλάβουν ότι η λαϊκή εντολή της κυβέρνησης είναι το ξήλωμα του μνημονιακού πλαισίου και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Η κριτική που είναι θεμιτή από κάποιον που λαμβάνει υπόψη του το λαό, αφορά ενδεχομένως την ταχύτητα αυτής της διαδικασίας. Είμαστε σίγουροι όμως ότι παρά τις δυσκολίες και τις συγκρούσεις που επιβάλλει αυτή η προσπάθεια, μπορεί να φέρνει συνεχώς αποτελέσματα, αν έχει την ενεργητική στήριξη των εργαζομένων αυτής της χώρας.

* Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Βουλής

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+