AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, May 1, 2015

ΜΑΖΙΚΕΣ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ

0 comments


Πηγή: http://iskra.gr
ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ - ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Με μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας γιορτάστηκαν με αγωνιστικό, ταξικό και ελπιδοφόρο περιεχόμενο η φετινή Πρωτομαγιά.

Η Πρωτομαγιά του 2015 στην Ελλάδα κυρίως αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, δυστυχώς, θυμίζουν σε πολλά τις εργασιακές συνθήκες τις παραμονές τηςπρωτομαγιάς του 1886.

Στη χώρα μας, οι λεγόμενοι «θεσμοί» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αποζητούν από την κυβέρνησή της χώρας μια συμφωνία με εκβιαστικό , μάλιστα , τρόπο , που δεν θα σέβεται καν την επιβίωση του λαού και ειδικότερα των εργαζομένων , των ανέργων, της νεολαίας , των συνταξιούχων και την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία.

Από κοντά και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του αστικού μπλοκ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) με περίσσιο θράσος στηρίζουν τις επιδιώξεις των κυρίαρχων ευρωατλαντικών πολιτικο-οικονομικών ελίτ και ταψευτοδιλήμματα που αυτές θέτουν (υποταγή και παράδοση ή χρηματοδοτική ασφυξία) στο βωμό μιας προσπάθειας πολιτικής τους επιβίωσης και εξυπηρέτησης των συμφερόντων του εγχώριου και πολυεθνικού κεφαλαίου.

Τούτη την ώρα η ιστορική μνήμη των αγώνων του εργατικού κινήματος πρέπει να αποτελέσει τηνπυξίδα για νέους μεγάλους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες κόντρα στους εκβιασμούς ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Αγώνες που θα φέρουν στο προσκήνιο τον λαϊκό παράγοντα και θα καταστήσουν την κυβέρνηση πιο ισχυρή ώστε να μην κάνει βήμα πίσω από το ριζοσπαστικό και προοδευτικό της πρόγραμμα. Θα την καταστήσουν ισχυρή ώστε να επαναφέρει με τη στήριξη του ελληνικού λαού, σταδιακά, όλα εκείνα ταδικαιώματα και τις κατακτήσεις ετών που απεμπόλησε το εργατικό - λοϊκό κίνημα. Όλες αυτές τις κατακτήσεις που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την ακραία επίθεση που δέχθηκαν ,ειδικά τα τελευταίαμνημονιακά χρόνια, και που με αιματοβαμμένους αγώνες κατέκτησε στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.

Η εργατική πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης, αλλά και επίκαιρων αγώνων για τα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης.

Το μήνυμα που στέλνει εν όψει των εκλογών η εργατική πρωτομαγιά είναι ένα μεγάλο μήνυμα προοδευτικής ανατροπής στη χώρα και αυτό το μήνυμα θα καταγραφεί παρά τις δυσκολίες και τονανηλεή οικονομικό πόλεμο που δέχεται ο ελληνικός λαός και η χώρα.

Όσο κι αν Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ και η εγχώρια "πέμπτη φάλαγγα" πιστεύουν ότι είτε θα σύρουν τη χώρα και την κυβέρνησή μας στην υποταγή, είτε θα μας σπρώξουν στην κατάρρευση.

Η Ελλάδα μπορεί και έχει εναλλακτικές λύσεις και η κυβέρνηση θα τις ακολουθήσει ώστε να εφαρμόσειπιστά το ριζοσπαστικό και προοδευτικό της πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα ανόρθωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της οικονομίας και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Μάλιστα, αυτοί που δεν έχουν εναλλακτικές είναι η ΕΕ αλλά και το ΔΝΤ με τις ληστρικές πολιτικές τους.

Ο δρόμος της ελπίδας και της ριζοσπαστικής ανατροπής θα ανοίξει διάπλατα αν επιδείξουμε αγωνιστικό πνεύμα και πείσμα, θέληση για παλλαϊκές κινητοποιήσεις, αντοχή, υπομονή καιεπιμονή παρά τις , τυχόν, προσωρινές δυσκολίες , με τη σκέψη μας πάντα στο προοδευτικόανορθωτικό μέλλον που πρέπει να οικοδομήσουμε. Και αυτό είναι καθήκον όλων μας όχι μόνο για μας αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει ένα λαό αποφασισμένο!


ΧΡΗΣΤΟΣ Μ. ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ-ΤΑΞΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Με κεντρικό αίτημα την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (1/5) στην πλατεία Κλαυθμώνος της Αθήνας, η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου.

Το ΜΕΤΑ, κάλεσε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, της άνεργους, κάθε πολίτη σε όλη τη χώρα που έχει πληγεί από τα μνημόνια, να πάρουν μαζικά μέρος στο γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, διεκδικώντας το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού, στη ζωή με αξιοπρέπεια. «Δεν υποχωρούμε στους εκβιασμούς, δε θα σκύψουμε το κεφάλι, δεν κάνουμε πίσω. Θα βαδίσουμε ανυποχώρητα μπροστά, οικοδομώντας μια χώρα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, με προτεραιότητα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, του λαού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Μια ώρα νωρίτερα, στις 10 το πρωί, ξεκίνησε στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Οι προσυγκεντρώσεις συνδικάτων και φορέων του ΠΑΜΕ έγιναν, στις 9 το πρωί στην Πλατεία Κάνιγγος, στην Ομόνοια, στο Μετρό «Ευαγγελισμός» στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στο Ταχυδρομείο Συντάγματος.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΣτην Τρίπολη το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στην πλατεία Πετρινού και την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στην πλατεία Αγίου Βασιλείου. Θα ακολουθήσουν πορείες ως την θέση Αη Θανάσης, πίσω από τις Φυλακές Τρίπολης, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 40 Ελλήνων που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Στην Καλαμάτα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί το ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το Εργατικό Κέντρο μαζί με το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τους εργαζομένους στην αυτοδιοίκηση και την ΕΛΜΕ συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Ακολούθως έκαναν πορεία και θα καταθέσουν στεφάνια στο λιμάνι, στη μνήμη των φονευθέντων λιμενεργατών το Μάιο του 1934.

Στην Σπάρτη, το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας πραγματοποίησε συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του, ενώ το ΠΑΜΕ έκανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Κόρινθο, το Εργατικό Κέντρο θα καταθέσει στεφάνι στις 9:30 το πρωί στο χώρο της Σωληνουργίας, τιμώντας τους αγωνιστές της εργατικής τάξης και στις 10:30 θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στον πεζόδρομο μπροστά από την Εθνική Τράπεζα, όπου μετά τις ομιλίες υπήρξε αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι. Το ΠΑΜΕ στην Κόρινθο, παραγματοποίησε συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Περιβολάκια.

Στο Ναύπλιο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Φιλελλήνων. Παράλληλα, ο Δήμος Ναυπλιέων γιορτάζει την Πρωτομαγιά στην παραλία της Καραθώνας, διοργανώνοντας ένα λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και εδέσματα.

Στην Πάτρα, το εργατικό κέντρο της πόλης οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Λίγη ώρα νωρίτερα, στις 10.00 το πρωί, το ΠΑΜΕ οργάνωσε την δική του συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου.

Στον Πύργο της Ηλείας, το εργατικό κέντρο πραγματοποίησε στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία, μέχρι το παλιό νοσοκομείο. Εκεί, έγιναν καταθέσεις στεφάνων στον μνημείο Καλάκου.

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε δύο απεργιακές συγκεντρώσεις σε Πύργο καιΑμαλιάδα. Η κεντρική συγκέντρωση και το συλλαλητήριο έγιναν στον Πύργο στις 11:30, ενώ δύο ώρες νωρίτερα, στις 9:30 το πρωί, πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στο εργατικό κέντρο Αμαλιάδας. Στο Αγρίνιο, το διοικητικό συμβούλιο του εργατικού κέντρου, απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, στην πλατεία Δημοκρατίας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας με ανοιχτή πρόσκλησή κάλεσε όλους τους πολίτες τηςΚαβάλας στις 10:00 το πρωί στην πλατεία Καπνεργάτη για τον επίσημο εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η καθιερωμένη εκδήλωση περιλάμβανε χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους συλλόγων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και τοπικών φορέων και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Καπνεργάτη το οποίο στήθηκε μπροστά στη Δημοτική Καπναποθήκη τιμώντας τη μνήμη των Καβαλιωτών καπνεργατών που έχασαν τη ζωή της στους αιματηρούς αγώνες διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών εργασίας

Στην Ξάνθη, το Εργατικό Κέντρο απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να συγκεντρωθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του εργατοϋπαλληλικού κέντρου στις 10 το πρωί της Πρωτομαγιάς για να συμμετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.

Παρασκευή 1 Μαίου 2015
 

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+