AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Wednesday, April 8, 2015

NEO ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

0 comments
Πηγή: http://iskra.gr
ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΕΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΛΙΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ
ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
Ένα νέο ελπιδοφόρο κεφάλαιο ανοίγει στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας. Η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών ξεκίνησε με την επίσκεψη πριν μερικές  ημέρες στη Μόσχα του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παν. Λαφαζάνη και τη συνάντησή του μευψηλόβαθμους ρώσους αξιωματούχους (βλ. και ΕΔΩ) και συνεχίζεται με την επίσκεψηαντιπροσωπείας της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα. Η ελληνορωσική προσέγγιση συνάντησε από την πρώτη στιγμή την λυσσώδη αντίδραση των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και κυρίως της Γερμανικής πλευράς (βλ και εδώ).
Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες Τρίτη (7/4) η Κομισιόν σύνδεσε το ταξίδι στη Μόσχα με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και "Θεσμών", πραγματοποιώντας σαφείςκινδυνολογικές "προειδοποιήσεις" για τη στάση της Αθήνας απέναντι στις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και τις προσδοκίες της από τη συνάντηση. Σε μια χρονική συγκυρία , μάλιστα, όπου οι κυρίαρχοι της ΕΕ κλιμακώνουν τις διπλωματικές τους επιθέσεις στη Ρωσία με αιχμή το ζήτημα της Ουκρανίας (βλ.εδώ).
Υπενθυμίζουμε ότι οι συζητήσεις των "Θεσμών" με τις ελληνικές αρχές συνεχίστηκαν τοΣαββατοκύριακο και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες με αποτίμηση της κατάστασης να γίνεται την Τετάρτη (8/4), στη συνεδρίαση του Euroworking Group είπε ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν, εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας με νόημα ότι η Ελλάδα είναι που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση (βλ. και εδώ).
Επιπλέον, για την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη Ρωσία, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αννίκα Μπράιντχαρντ ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει εικασίες (!) σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το θέμα των ρωσικών εισαγωγών από την ΕΕ.
Παράλληλα, έσπευσε να υπενθυμίσει με σκοπό να "νουθετήσει" τους απείθαρχους έλληνες ότι στις 19 Μαρτίου ελήφθη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ομόφωνα, σχετική απόφαση από την οποία, όπως τόνισε, καμία κυβέρνηση κράτους-μέλους δεν έχει δηλώσει ότι παρεκκλίνει.
Μάλιστα, ειδικά για το θέμα του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές φρούτων και γενικά αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντανιέλ Ροζάριο, υποστήριξε, προσπαθώντας να "τραβήξει το αυτί" της ελληνικής κυβέρνησης και να την επαναφέρει στη "νεοαποικιακή" τάξη ότι η Επιτροπή αναμένει την ίση μεταχείριση όλων των κρατών-μελών και πως οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εκφράζονται με ενιαία φωνή έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο ίδιο κλίμα και αντιμετωπίζοντας την χώρα μας ως μισο-αποικία  , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην παρεκκλίνειαπό τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.
«Η Ελλάδα ζητεί και λαμβάνει πολλή αλληλεγγύη(!) από την ΕΕ. Οπότε μπορούμε να ζητάμε αλληλεγγύη από την Ελλάδα και αυτή η αλληλεγγύη να μην τερματιστεί μονομερώς(!)», με την Αθήνα να «αποσύρει τη συμμετοχή της στα κοινά μέτρα» τονίζει ο Σουλτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Münchner Merkur που θα δημοσιευθεί σήμερα Τετάρτη (8/4).
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι ο ίδιος, καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το έχουν ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια αρκετών συζητήσεων, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να βασίσει σε αυτό τις ενέργειές του στη Μόσχα. Η ΕΕ το αναμένει αυτό από εκείνον ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μιας χώρας μέλους της ΕΕ».
Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ.Πούτιν μπορεί να αποφέρει άρση -έστω μερική- του ρωσικού εμπάργκο για ορισμένα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Πρόσφατα μάλιστα η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (RosSelHozNadzor) ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις επιθεωρήσεις αγροτοβιομηχανικών μονάδων της Ελλάδας στις 20 Απριλίου, ώστε «να επιταχυνθούν οι εξαγωγές από τη χώρα αυτή σε περίπτωση άρσης των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις της ΕΕ».
Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν θα έχει συνομιλίες και αναμένεται να υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τους Ρώσους ομολόγους τους.
Στην ατζέντα των συνομιλιών θα τεθούν όλα τα ζητήματα, πιθανώς και το πρόβλημα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Βλ. Πούτιν.
Το βέβαιο όμως είναι ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν οι συνέπειες του εμπάργκο της ΕΕ στα αγροτικά προϊόντα και η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τουρισμό και την ενέργεια με αιχμή , σύμφωνα με πληροφορίες τον λεγόμενο "νότιο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου" (βλ. εδώ)προς την Κεντρική Ευρώπη.
Η ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός ΕξωτερικώνΝίκος Κοτζιάς,  η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νάντια Βαλαβάνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, θα έχει την Πέμπτη (9/4) συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Σεργκέι Ναρίσκιν.
Την Τετάρτη (8/4) ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θεμάτων, που οπωσδήποτε θα θιγούν στις διμερείς συνομιλίες, είναι και η άρση του εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα.
Το απόγευμα η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΤΗΣ
Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα (7-9.4.2015):
Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015
10:00 -11:00 Κατάθεση στεφάνου από τον πρωθυπουργό στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη
13:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν
14:00 Διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας
15:15 Υπογραφή εγγράφων
15:30 Συνέντευξη Τύπου πρωθυπουργού και ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν
(Διερμηνεία ταυτόχρονη) (Δύο ερωτήσεις)
(η συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά από τη ΝΕΡΙΤ)
18:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων
Ρωσίας (Ξενοδοχείο Metropol)
19:00 Διευρυμένη συνάντηση με Ομογενειακούς Συλλόγους
(Ξενοδοχείο Metropol)
Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015
10:00 Διάλεξη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η
Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών
Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
12:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, κ. Sergey Naryshkin (1+6 +Διερμηνέας) (Κτίριο Κρατικής Δούμας).
15:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Ρώσo πρωθυπουργό, Ντ. Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης
16:30 Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας
Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+