AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, April 25, 2015

ISKRA.gr: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ

0 comments
(Παρ. 24/04/15 - 15:40)
ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΚΟΠΗΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»-ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ  
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ "ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ"
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τουEurogroup στη Ρίγα της Λετονίας χωρίςσυγκεκριμένη απόφαση για την Ελλάδα, όπως ήδη είχαν προεξοφλήσει με δηλώσεις τους αξιωματούχοι «εταίρων» και «θεσμών» τις προηγούμενες ημέρες. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ και Ντράγκι απήυθυναν εκβιαστικό "τελεσίγραφο" στην κυβέρνηση για «συμμόρφωση» σε πλαίσιο μνημονιακής κοπής «μεταρρυθμίσεων» –απορρυθμίσεων, επιρρίπτοντας, μάλιστα, στην ελληνική πλευρά την ευθύνη για την παρατεταμένη χρηματοδοτική ασφυξία που έχουν επιβάλλει στη χώρα.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης σύντομα μιας «περιεκτικής συμφωνίας για την Ελλάδα». Πρόσθεσε δε πως «χωρίς συνολική συμφωνία δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα». Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμη ουσιώδεις διαφορές για να γεφυρωθούν» μεταξύ Ελλάδας- πιστωτών.Ο ίδιος τόνισε πως «πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων που έχει ανάγκη η Ελλάδα». «Ο χρόνος περνά και πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα», σημείωσε

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως «η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ωστόσο έχει χαθεί χρόνος και η πρόοδος είναι περιορισμένη και όχι αυτή που θα επιθυμούσαν» οι πιστωτές.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας έως το Ιούνιο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος. «Καθώς φτάνουμε προς τον Ιούνιο πρέπει να συζητήσουμε για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Όμως για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να δούμε τι έγινε σε αυτούς τους τέσσερις μήνες» απάντησε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις για το μέλλον, αν δεν έχεις συμφωνήσει για τους τέσσερις μήνες». «Πρέπει να δούμε μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, για να προχωρήσουμε σε μια συνολική συμφωνία (comprehensive deal)» είπε και πρόσθεσε πως η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου.
«Πρέπει να γίνει δουλειά με τους θεσμούς γρήγορα, και μετά να υπάρξει μια πολιτική απόφαση από εμάς» είπε, ενώ δεν απέκλεισε την σύγκληση και έκτακτου Eurogroup, αν υπάρξει ολοκληρωμένη λίστα από την πλευρά της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι «η ατζέντα του είναι ευέλικτη». Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περίπτωση να δοθεί μέρος δόσης στην Ελλάδα πριν υπάρξει μια συνολική συμφωνία, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε μονολεκτικά «όχι».  
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε από την πλευρά του πως «θα ήταν λάθος να ειπωθεί ότι μετά τις 20 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε πρόοδος στο ελληνικό θέμα» και σημείωσε συγκεκριμένα ότι «έχει επιτευχθεί μικρή πρόοδος, ωστόσο υπάρχει πρόοδος».«Υπάρχει σύγκλιση σε κάποια, θέματα, αλλά μεγάλη απόκλιση σε κάποια άλλα ζητήματα», ανέφερε και είπε πως «θα πρέπει να υπάρξουν εντατικές προσπάθειες για να καταστεί η Ελλάδα σταθερή και ευημερούσα χώρα». «Οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο», σημείωσε και επανέλαβε από την πλευρά του πως «η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «ταχρήματα του EFSF για την Ελλάδα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις». Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα επωφελείται σήμερα από τις εξαιρετικά πλεονεκτικές συνθήκες των δανείων του EFSF».
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου για το μέχρι πότε θα έχουν πρόσβαση οι ελληνικές τράπεζες στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) αποσαφήνισε πως «ο ELA θα δίνεται για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ενέχυρα». Μάλιστα προειδοποίησε πως «η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από το PSI του 2012 «καταστρέφει» τα ενέχυρα των τραπεζών».Ο ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος σε τρία ζητήματα. Στο ότι, αφενός «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς να έχει καθοριστεί η διαδικασία», αφετέρου δε ότι «στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής υπάρχει η ευελιξία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου». Ακόμη, είπε πως «θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα».
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ
Οι κυρίαρχοι κύκλοι του ευρωενωσιακού κατεστημένου και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι έχουν αποκαλύψει εμφατικά, πλέον, τις προθέσεις τους να μην υποχωρήσουν από τη στρατηγική τουςστόχευση που δεν είναι άλλη από την ταπεινωτική υποχώρηση και αναδίπλωση της ελληνικής κυβέρνηση σε μνημονιακό πλαίσιο, προς παραδειγματισμό κάθε φωνής αμφισβήτησης του μονόδρομου της μονεταριστικής πολιτικής λιτότητας που θέλουν να επιβάλλουν στην Ευρώπη.
Απέναντι στα εκβιαστικά τελεσίγραφα «εταίρων» και «θεσμών» η ελληνική κυβέρνηση καλείται να υπερασπιστεί τη λαϊκή ετυμηγορία για απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της νεοαποικιακής μνημονιακής κηδεμονίας και τις πολιτικές λιτότητας, διαπραγματευόμενη σθεναρά για μια συμφωνία συμβατή με τις ριζοσπαστικές προγραμματικές δεσμεύσεις της.
ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΑΚΟΣ

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+