AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, April 9, 2015

ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΠΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥΣ "ΕΤΑΙΡΟΥΣ"

0 comments

ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Με δημοσιεύματα που κινούνται μεταξύαμηχανίας και πανικού καταγράφονται σε διεθνές επίπεδο οι αντιδράσεις τωνιμπεριαλιστικών κέντρων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν που σηματοδοτεί την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων.
Οι νέες προοδευτικές κατευθύνσεις στις οποίες στρέφεται η εξωτερική πολιτική της χώρας και τις οποίες χαράζει η νέα κυβέρνηση, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του αμερικανικού παράγοντα. Σε σχόλιο αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους αναφέρονται τα εξής: «Έχουμε κάνει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές, ως συνήθως, με τη Ρωσία. Έχουμε τονίσει τη σημασία της ενότητας με τους ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας, για να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία, ώστε να σταματήσει να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, μέσω της συνέχισης της στήριξης των φιλορώσων αυτονομιστών και να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ».
Στις οικονομικές προεκτάσεις της πολύ σημαντικής επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Μόσχα, αναφέρονται με σχόλιό τους τόσο οι Financial Times όσι και οι Times της Νέας Υόρκης. Ειδικότερα δημοσιεύμα των «Financial Times» έγραφε χαρακτηριστικά: «Η συνάντηση είχε ως στόχο να ενισχυθούν τα πολιτικά διαπραγματευτικά χαρτιά της κάθε πλευράς στην αντιπαράθεση με την ΕΕ». Οι «New York Τϊmes» έκαναν λόγο για συνάντηση που προβληματίζει την Ευρώπη, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι ο Αλ.Τσίπρας αναζητά στο πρόσωπο του Πούτιν έναν σύμμαχο και ταυτόχρονα έναν μοχλό πίεσης απέναντι στους δανειστές, «την ώρα που η χώρα ξεμένει από μετρητά», υπογραμμίζοντας ότι το τετ α τετ στο Κρεμλίνο πιθανώς αποτελεί μια πρόβα.
Από την πλευρά του, το δίκτυο Bloomberg εστίασε στις νέες δυνατότητες που αποκτά η Ελλάδα από την ενδυνάμωση των σχέσεών της με την Ρωσία, και εξέφρασε την εκτίμηση αλλά και την ευχή ότι nΡωσία δεν δύναται να βοηθήσει ουσιαστικά και συνεπώς «η απόπειρα αξιοποίησης του ρωσικού χαρτιού έναντι της ΕΕ, από την ελληνική πλευρά, μάλλον θα αποτύχει».
Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβοενώ η εφημερίδα «Handelsblatt» περιέγραψε τη συνάντηση ως ανταλλαγή συμπαθητικών δηλώσεων, χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα. «Η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία» τιτλοφόρησε το ρεπορτάζ του το βρετανικό δίκτυο BBC, αναφέροντας ότι, παρά ας δηλώσεις Πούτιν για επενδύσεις και συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η όποια συνδρομή θα είναι περιορισμένη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι δηλώσεις του Γερμανού επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος εκτίμησε ότι "παρ' όλη την εγκαρδιότητα μεταξύ του κυρίου Πούτιν και του κυρίου Τσίπρα, ο τελευταίος δεν εγκατέλειψε τη γραμμή την οποία αναμέναμε από εκείνον". Είναι προφανές ότι οι ρόλοι μεταξύ του "καλού" και του "κακού" αστυνομικού είναι μοιρασμένοι μεταξύ των διαφόρων εκπροσώπων των δυτικών ιμπεριαλιστικών κέντρων και σε απόλυτο συντονισμό. 
Από τον χορό των αντιδράσεων δεν έλειψε ούτε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης τουΚιέβουΑϊβάρας Αμπρομαβίτσιους, ο οποίος εξέφρασε την απαγοήτευσή του για το γεγονός ότι «ορισμένα κράτη να βάζουν τα βραχυπρόθεμα οικονομικά οφέλη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές»...
ΛΥΣΣΑΛΕΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Πανικό έχει σκορπίσει στους μεγαλοαστικούς κύκλους της Γερμανίας η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα, με ανησυχίες για την στάση της Αθήνας απέναντι στη Μόσχα και την ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Έλμαρ Μπροκ ανέφερε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι «οι μέχρι στιγμής γνωστές ελληνορωσικές αποφάσεις είναι τυπικά έτσι ώστε να μην παραβιάζουν ευρωπαϊκές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να παρακολουθηθεί προσεκτικά, μήπως ο Α. Τσίπρας με αυτές τις συμφωνίες θέσει τον εαυτό του σε εξάρτηση από τη Ρωσία». «Η Ρωσία δεν μπορεί να επαναφέρει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και οι Έλληνες δεν θα ήθελαν το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων» είπε ο Ε. Μπροκ.
«Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε, μιλώντας νωρίτερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς το γεγονός ότι «η Αθήνα τώρα δίνει το μήνυμα ότι θα μπορούσε να φανταστεί και μια πορεία με προσανατολισμό περισσότερο προς την Μόσχα από ό,τι προς τις Βρυξέλλες». Η Ρ.Χαρμς υποστήριξε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας με την επίσκεψή του δημιούργησε μια «ξεκάθαρα φιλορωσική και ξεκάθαρα αντιευρωπαϊκή» ατμόσφαιρα.
Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ καλούν την Ελλάδα να μην απομονωθεί σε ό,τι αφορά τη σχέση με τη Μόσχα.
«Ούτε οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις, ούτε οι ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία θα βοηθήσουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Σέντερ στη σημερινή Welt και εκτιμά ότι η Αθήνα θέτει λάθος προτεραιότητες και προσπαθεί καθημερινά να θέσει υπό πίεση τους εταίρους της, αλλά, υποστηρίζει, η αλληλεγγύη τους δεν αποτελεί μονόδρομο.
Ο κ. Φέρμπερ, σε συνέντευξή του στην Augsburger Allgemeine Zeitung ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει τη ρωσική πρόταση για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, διότι, όπως εκτιμά, εάν η Ρωσία άρει τις κυρώσεις έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών της ΕΕ, θα το κάνει επειδή ο Πούτιν θέλει να μπει «σφήνα» μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
H επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν βοήθησε τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές, εκτιμά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή η Ρωσία «δεν μπορεί να είναι σοβαρός εταίρος για την Ελλάδα».
Ο κ. Τσίπρας πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει αποτελέσματα με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δηλώνει ο κ. Βέμπερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τονίζει ότι «το προτεταμένο χέρι της ΕΕ είναι εδώ. (Ο Αλέξης Τσίπρας) πρέπει τώρα να το πιάσει».
Ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας του γερμανικού Κοινοβουλίου Πέτερ Ραμζάουερ, σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse» δηλώνει ότι «μετά τις οικονομικές περιπλανήσεις, έρχεται τώρα και ο εκβιασμός της εξωτερικής πολιτικής» και προσθέτει ότι σύμφωνα με την αρχή της CSU, «αλληλεγγύη μόνο έναντι σταθερότητας», ξεπεράστηκε με την επίσκεψη στη Μόσχα η τελευταία «κόκκινη» γραμμή.
Πηγή: http://iskra.gr

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+