AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, April 21, 2015

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΜΕ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

0 comments
laf-millerΠηγή: http://iskra.gr
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΠΕΝ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ AL. MILLER
ΔΗΛΩΣΕΙΣ AL. MILLER
Σε δηλώσεις προχώρησε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ιδίου με τον επικεφαλής της Gazprom Alexey Miller, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τρίτης (21/4). Νωρίτερα είχε προηγηθεί σε πολύ καλό κλίμα συνάντηση του A. Miller και ρωσικής αντιπροσωπείας με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία διήρκησε 1 ώρα και 40 λεπτά.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Π. Λαφαζάνης έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:
«Είχαμε εποικοδομητικές και πολύ ουσιαστικές συζητήσεις με τον Alexey Miller, επικεφαλής τηςGazprom, της μεγαλύτερης εταιρίας Φυσικού Αερίου στον κόσμο.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι η κυβέρνησή μας θέλει την ουσιαστικότερη δυνατή ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων. Η Ελληνορωσική συνεργασία έχει για εμάς πάρα πολύ μεγάλη, στρατηγική θα έλεγα, σημασία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.
Το θέμα του αγωγού ενδιαφέρει πάρα πολύ τη χώρα μας και είναι στις προτεραιότητές μας. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με τη ρώσικη πλευρά και ελπίζουμε πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία για τον αγωγό, με σημαντικότατα οφέλη για τη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό. Και βεβαίως σημαντικά οφέλη για τη συνεργασία στην περιοχή και όλη την Ευρώπη. Μια ελληνορωσική σχέση δυνατή και ισχυρή πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και στον ευρωπαϊκό χώρο.»
Απανώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε τα εξής :
«Δεν υπογράψαμε τίποτα σήμερα. Οι συζητήσεις όπως σας είπα βρίσκονται σε καλό σημείο, συνεχίζονται και ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθούν με έναν επιτυχή τρόπο και Με μεγάλο όφελος για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία.»
Σε αλλη ερώτηση, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ δήλωσε :
«Πιστεύω ότι η ΕΕ θα στηρίξει το έργο, γιατί ένα έργο σαν τον αγωγό αυτόν επιδιώκουμε να γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο. Επομένως δεν μπορεί να υπάρχει αντίρρηση από την ευρωπαϊκή πλευρά. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι από την Ελλάδα έχει σχεδιαστεί και θα περάσει ο ΤΑΡ. Ο ΤΑΡ είναι ένας αγωγός που ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν και θα φτάσει στηνΙταλία. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, η ΕΕ να δέχεται και να δίνει άδεια στον ΤΑΡ και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στα σύνορα με τη FYROM, ο οποίος θα είναι στη βάση του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου.»
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ TΗΣ GAZPROM AL. MILLER
Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Tσίπρα και σε δηλώσεις που έγιναν στα ρωσικά ο A. Miller δήλωσε ότι κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα διαπίστωσε την υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στο project του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της Τουρκίας και της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη, ενώ δήλωσε ότι για τηνGazprom η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν υπήρξε ούτε θα αποτελέσει πρόβλημα.
Σύμφωνα με την άτυπη μετάφραση των δηλώσεων του κ. Miller, ο ισχυρός άνδρας της Gazprom μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα τόνισε ότι: Έγιναν διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το σχέδιο οικοδόμησης κατασκευής αγωγού αερίου, από τα σύνορα με την Τουρκία».
Παράλληλα, σημείωσε πως «το σχέδιο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί ως Ρωσικό-Ευρωπαϊκή κοινοπραξία», υπογραμμίζοντας ότι «Τώρα υπάρχουν οι ευρωπαϊκές εταιρίες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε αυτό το σχέδιο. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αυτό το σχέδιο θα υλοποιείται, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά».
«Η Ρωσική πλευρά και η Gasprom εγγυώνται ότι μέσα από το έδαφος της Ελλάδος θα μεταφέρει έως 47 δις κυβικά μέτρα και αναμφίβολα τέτοιος όγκος μεταφοράς θα δώσει τις δυνατότητες για την Ελλάδα να πάρει εμπορική πίστωση για υλοποίηση άλλων σχεδίων στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Miller.
Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+