AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Thursday, February 5, 2015

ISKRA.gr: ΡΕΣΙΤΑΛ "ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑΚΗΣ" ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ

0 comments
Σε ένα ρεσιτάλ "νεοαποικιακής" αδιαλλαξίας προέβη ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schaeuble μετά τη λήξη της συνάντησής με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο.
Οι δηλώσεις Σόιμπλε, μετά τη συνάντησή του με τονέλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, αποτελούν σαφή προειδοποίηση των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ απέναντι στις προπάθειες της νεοκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης. Προειδοποίηση η οποία, ωστόσο, δεν πρέπει να δρα αποπροσανατολιστικά για τον ελληνικό λαό, ούτε φυσικά να του προκαλεί αισθήματα φόβου ήηττοπάθειας.
Οι προειδοποιήσεις και αντιστάσεις των κυρίαρχων ευρωπαϊκών οικονομικο-πολιτικών ελίτμπορούν να καμφθούν μέσα από τη συνεπή και αταλάντευτη εφαρμογή του ριζοσπαστικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης.
Ο δρόμος, ομως, θα είναι μακρύς και γεμάτος συγκρούσεις και απαιτεί αντοχή από την κυβέρνηση αλλά και τη μεγάλη πληττόμενη από τα μνημόνια κοινωνική πλειοψηφία.
Οι συγκρούσεις αυτές ,πάντως, όσο σκληρές και αν είναι, αποτελούν μονόδρομο για να ανακουφιστεί η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία αλλά και να μπουν οι βάσεις για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Β. ΣΟΙΜΠΛΕ: ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ
Στην κοινή δέσμευση σε μια ενωμένη Ευρώπη αναφέρθηκε σε πρώτη φάση ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble μετά τη λήξη της συνάντησής με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο.
Σύντομα, ακολούθησαν τα καίρια σημεία της τοποθέτησής του.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι το "κούρεμα" ή η απομείωση του ελληνικού χρέους δεν τέθηκε στην ατζέντακαι ότι προέχει  να υπάρξει πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.
Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ.Επιπλέον στη συνέχεια της τοποθέτησής του δήλωσε ότι χωρίς νέα συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσβαση στις αγορές. Πρόσθεσε, δε, ότι μπορεί να υπάρχει η βούληση των ελλήνων ψηφοφόρων για τερματισμό της λιτότητας στην  Ελλάδα αλλά υπάρχουν και οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι που δεν έχουν την ίδια βούληση.
Τόνισε, δε, οι κρίσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται στον τόπο που δημιουργούνται. Υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η κρίση είναι ελληνική (!) και ότι εκεί πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Τα φυσικά αίτια για το δύσκολο δρόμο, στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, υπάρχουν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη κι όχι στη Γερμανία» σημείωσε συγκεκριμένα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Δεν υπάρχει συμφωνία, είπε, αλλά έχουμε καθήκον να βρούμε λύση. "Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε" , πρόσθεσε. Πολλές ήταν οι αναφορές του στην ανάγκη να υπάρχει αξιοπιστία και τήρηση τωνσυμφωνιών.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να δημιουργήσει έναν καλύτερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό ώστε να πληρώσουν οι πλούσιοι έλληνες.
Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «μένουν πολλά να γίνουν στην Ελλάδα», ότι στη συζήτηση με τον Γ. Βαρουφάκη δεν υπήρξε συμφωνία -κάτι που επανέλαβε και στη συνέχεια-, αλλά πρόσθεσε πως έχουμε καθήκον να βρούμε κοινές λύσεις.
Μάλιστα ανέφερε πως η Γερμανία προσφέρει 500 συμβούλους, αλλά η συνεργασία δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή. Ακόμη αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω της γερμανικής τράπεζας KFW
Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: "ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΚΑΝ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ"
Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε, ήταν η «απάντηση» του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην προηγούμενη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του.
«Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι για μία λύση η οποία θα θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα της Ε.Ε.. Δεν συζητήσαμε το χρέος, απλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε μία προσέγγιση και θα δώσουν τέλος σ αυτή την αέναη κρίση» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι να σταματήσει αυτή η ταπείνωση, ενώ τόνισε πως ήταν «λάθος» η πρώτη ελληνική διάσωση. Ζήτησε ακόμη χρόνο για να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το πρόγραμμά της.
Δήλωσε ακόμη ότι «μπορείτε να περιμένετε λογικές προτάσεις από την κυβέρνησή μου που είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης, όχι μόνο στην Ελλάδα. Το μήνυμά μου στην Γερμανία είναι ότι μπορείτε να περιμένετε από εμάς μια φρενίτιδα λογικής».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Γ. Βαρουφάκη στον κίνδυνο επανόδου του ναζισμούστην Ελλάδα: «Σε μια χώρα που έχει υποστεί ταπείνωση μπορεί να εκκολαφθεί το αβγό του φιδιού - Υπάρχει στη Βουλή ένα νεοναζιστικό κόμμα το οποίο είναι το τρίτο σε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κόμμα στην ελληνική Βουλή- Ο ναζισμός αναφύεται στην Ελλάδα - Χρειαζόμαστε τον λαό της Γερμανίας στο πλευρό μας, για να μείνουμε σταθεροί στο μεταπολεμικό ευρωπαϊκό εγχείρημα», ήταν οι σημαντικότερες φράσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.
Τόνισε ακόμη ότι «καθώς η Ελλάδα πλήττεται από την αποπληθωριστική κρίση χρέους, καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να μας καταλάβει όσο η Γερμανία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ύφεση αλά δεκαετίας 1930 να διχάσει την ΕΕ».
Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε ακόμη πως «δεν νομίζω να έχουμε το δικαίωμα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας διότι έχουν και άλλες χώρες πρόγραμμα. Θέλουμε μια συμφωνία-γέφυρα μέχρι τοτέλος Μαΐου ώστε να έχουμε κάποιον χώρο να αναπνεύσουμε» και στη συνέχεια να συζητήσουμε για μια πιο μακροπρόθεσμη λύση.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα κάνει οτιδήποτε για να αποφύγει την χρεοκοπία, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι ελληνογερμανικές συνομιλίες θα οδηγήσουν σε μια λύση.
Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ακόμη πως από το ισχύον πρόγραμμα "διάσωσης", υπάρχουν μέτρα και μεταρρυθμίσεις της τάξης του 65% από το σύνολο του προγράμματος, που δεν θα ακυρωθούν, τα οποία θέλει και η κυβέρνηση.
Επιπλεόν, ο Γ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, αντιμετωπίστηκε ένα πρόβλημα χρεοκοπίας σαν να ήταν πρόβλημα ρευστότητας. «Σήμερα το μήνυμά μου προς τον κ. Σόιμπλε είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δεν σταματήσει σε τίποτα προκειμένου να καταπολεμήσει τηδιαφθορά και τη φοροδιαφυγή - Ζήτησα την υποστήριξη της Γερμανίας σε αυτό» ανέφερε.
«Μπορεί να μη σας αρέσει το γεγονός ότι εκλεχθήκαμε, αλλά χρησιμοποιείστε μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα και η Ευρώπη», η καταληκτική προτροπήτου Έλληνα υπουργού οικονομικών.
Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+