AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Wednesday, February 4, 2015

ISKRA.gr: ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ «ΝΕΟAΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ» ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

0 comments
AMEΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: "ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ"
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΟΛΑΝΤ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Εμμένει το Βερολίνο στη θέση του για συνέχιση των"νεοαποικιοκρατικών" μέτρων στην Ελλάδα.
Η γερμανική καγκελαρία επιθυμεί, ουσιαστικά, επιθυμεί μια άνευ όρων παράδοση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ απαιτεί η ελληνική κυβέρνηση να αγνοήσει τη λαϊκή εντολή που έλαβε για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.  Να πάρει πίσω τιςεξαγγελίες των πρώτων ημερών διακυβέρνησης και να επανέλθει στις συμφωνηθείσες με τους διεθνείς πιστωτές της οικονομικές πολιτικές, βάσει εγγράφου -που επικαλείται το Reuters- με το οποίο θα προσέλθει στη συνεδρίαση του Euro Working Group αύριο, Πέμπτη (5/2).
Πάντως η ελληνική κυβέρνηση σε άμεση απάντησή της απορρίπτει τις "νεοαποικιακού" τύπου απαιτήσεις του Βερολίνου και τονίζει, με έμφαση, ότι οι προτάσεις αυτές δεν γίνονται αποδεκτές.
Στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τόνιζαν στην Iskra ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες μιας χώρας με τρίτους που βρίσκονται υπεράνω της κρίσης των λαών και ισχύουν ανεξάρτητα από τη βούλησή τους. Αυτές οι απόψεις είναι άκρως απολυταρχικές και επικίνδυνες, συμπλήρωναν. Καλούσαν, τέλος, τηνγερμανική πλευρά να ξανασκεφτεί σοβαρά τη στάση της μετά από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και τη θριαμβευτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτέλεσε ράπισμα τις μνημονιακές πολιτικές και τις πολιτικές λιτότητας. Πρόσθεταν,δε, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση καλείται να διεκδικήσει σθεναρά με συνέπεια και αταλάντευτα την εφαρμογή του ριζοσπαστικού της προγράμματος.
Συνοπτικά, η Γερμανία ζητά από την Ελλάδα:
- να αποδειχθεί την ανεξαρτησία της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, του ελληνικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών αρχών.
- να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016, κλείνοντας τα όποια κενά υπάρχουν στον προϋπολογισμό του 2015, για να πετύχει τους συμφωνημένους στόχους.
- να τηρήσει τη συμφωνία για 150.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
- να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις.
- να κρατήσει στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, τον κατώτατο μισθό.
- να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις, σε λιμάνια, ενέργεια, ακίνητα δημοσίου, με στόχο έσοδα από άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ το 2015.
Τέλος επιθυμεί η τρόικα να διατηρήσει το σημερινό της ρόλο.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά "άκομψη",σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, "διαρροή" από πλευράς της γερμανικής καγκελαρίας τη στιγμή που υπήρξαν εξεφρασμένες θέσεις ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, ότι σέβονται το εκλογικό αποτέλεσμα και τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα, με ή και χωρίς αστερίσκους.
«ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ»
Άμεση, πάντως, ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης. Μέσω κύκλων της υποστηρίζει ότι το έγγραφο του γερμανικής καγκελαρίας αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση και είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση»στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.
Όπως σημειώνουν, «με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά».
«Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση», τονίζεται.
«Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης».
ΟΛΑΝΤ: ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
Πάντως , κατά την συνάντηση Τσίπρα- Ολάντ στο Παρίσι ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντσημείωσε, στις επίσημες δηλώσεις του, πως υπάρχει σεβασμός στην ψήφο των Ελλήνων."Σεβασμός στην ψήφο του ελληνικού λαού που σήμανε ότι η λιτότητα ως μόνη πραγματικότητα και μόνη προοπτική δεν είναι αποδεκτή". Από την άλλη, όμως, συμπλήρωσε ότι υπάρχει και ο σεβασμόςστους κανόνες της ΕΕ.
Σύμφωνα με διαρροές της γαλλικής Προεδρίας, πάντως, που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα "Le Monde", ο Φρ. Ολάντ, όχι μόνο αρνήθηκε την οποιαδήποτε στήριξη στις διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά απέρριψε οποιοδήποτε ρόλο "διαμεσολάβησης" της Γαλλίας έναντι τηςΓερμανίας, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο ως "παγίδα" διότι "κανείς δεν ξέρει ποιά μπορεί να είναι η κατάληξη".
Η νέα κυβέρνηση, με καθαρή εντολή, εργάζεται από την πρώτη ημέρα για μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία με την Ευρώπη για την Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας από το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ. Έχουμε συγκεκριμένο καιεφαρμόσιμο πρόγραμμα, σημείωσε.
Ο έλληνας πρωθυπουργός εξεφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι στις επαφές των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση έχει βρει ευήκοα ώτα στις προτάσεις της για την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι : "στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές".
Αναλυτικά οι επίσημες δηλώσεις Τσίπρα - Ολάντ μετά την συνάντησή τους στο Παρίσι έχουν ως εξής:
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ
"Είμαστε υπεύθυνοι όλοι για ένα κοινό νόμισμα που ανήκει στο σύνολο της Ευρωζώνης. Να γίνουν προσπάθειες για να είναι αυτό το νόμισμα εγγυητής της σταθερότητας. Να τονίσουμε όμως την έννοια του σεβασμού. Σεβασμός στην ψήφο του ελληνικού λαού που σήμανε ότι η λιτότητα ως μόνη πραγματικότητα και μόνη προοπτική δεν είναι αποδεκτή. Από την άλλη, υπάρχει και ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων και θεσμών. Υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές.
Πρέπει να εξετάσουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά για να καθορίσουμε μία μέθοδο. Η μέθοδος είναι ο διάλογος. Η Ελλάδα επεσήμανε πως είναι δεσμευμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική και πως θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη. Έχει δώσει την δέσμευση της που θέλει τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή συνοχή. Ο διάλογος πρέπει να είναι διαφανής, σε συνθήκες ειρήνης και πρέπει να εδραιώνει ότι μπορούμε να πάμε μπροστά. Πρέπει να ορίσουμε έναν μηχανισμό δημοκρατικό. Η Γαλλία είναι αλληλέγγυα και θα το δείξει αυτό και τις επόμενες μέρες.
Υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο κράτη. Υπενθυμίσαμε στον πρωθυπουργό Τσίπρα πως σε επίπεδο διμερών σχέσεων είμαστε στη διάθεση του για να τον ενημερώσουμε για τις μεταρρυθμίσεις, για την οργάνωση της διοίκησης και του κράτους. Μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε την τεχνογνωσία μας. Παροτρύνουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν ευκαιρίες.
Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες όπως ειπώθηκε και από τον κ. Γιούνκερ για να δουλέψουμε μαζί.
Ελλάδα και Γαλλία έχουν μια κοινή πορεία για τη γνώση και την τεχνογνωσία. Ο ελληνικός πολιτισμός έχει επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη και αποτελεί παράγοντα προόδου, ανάπτυξης και ευημερίας".
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
"Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στη χώρα που πήρε από την Ελλάδα το νήμα της δημοκρατίας. Προσδιόρισε τις αρχές και τις αξίες της σύγχρονης δημοκρατίας με τη Γαλλική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό.
Στην Ευρώπη ο οικονομικός παραλογισμός έχει επιβληθεί στον ορθό λόγο. Η κοινή λογική έχει παραχωρήσει τη θέση της στην ιδεοληψία. Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η Γαλλία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην Ε.Ε. Η σταθερότητα προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής και στροφή προς την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για την επιστροφή στην ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, με τη Γαλλία μπροστά, ως εγγυητή και πρωταγωνιστή στην κοινή προσπάθεια για αλλαγή πολιτικής.
Η χώρα μου και ο ελληνικός λαός γύρισε σελίδα. Η νέα κυβέρνηση που πήρε μια καθαρή εντολή για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και στην ευημερία, εργάζεται για να έρθουμε σε μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα, με συγκεκριμένο σχέδιο στην βάση του οποίου διαβουλευόμαστε με τους εταίρους. Η κοινωνική συνοχή για την Ελλάδα είναι μια ευκαιρία για όλη την Ευρώπη. Σεβόμαστε τους κανόνες που διέπουν την συγκατοίκηση μας στην Ευρώπη, αλλά και τους κανόνες που διέπουν την ισοτιμία. Είμαστε όλοι συγκάτοικοι, όχι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.
Καταθέσαμε μια ρεαλιστική απόφαση για μια συμφωνία που θα δώσει χρόνο και ανάσα στη νέα κυβέρνηση για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που από μόνοι μας πρέπει να προχωρήσουμε για να κάνουμε το κράτος μας αξιόπιστο και να επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στον λογαριασμό την ώρα που ο λαός έκανε θυσίες. Να τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος και να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Καταθέσαμε προτάσεις για το κρίσιμο θέμα του χρέους που πρέπει να γίνει βιώσιμο που αφορά το ευρωπαϊκό θέμα για το κοινό μας μέλλον για να φύγουμε από αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.
Είμαι βέβαιος πως έχουμε βρει ανοιχτά ώτα και πως θα εργαστούμε όλοι από κοινού για να δώσουμε ώθηση ώστε να ξεπεράσει η Ευρώπη στο σύνολο της την κρίση".
ΣΑΠΕΝ: ΕΛΛΗΝΕΣ, ΜΗ ΜΑΣ ΦΕΡΕΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, την Τρίτη (3/2) προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να φέρει το Παρίσι αντιμέτωπο με το Βερολίνο, λέγοντας ότι μία γαλλο-γερμανική συμφωνία αποτελεί κλειδί στην επίτευξη συμφωνίας που θα βοηθήσει τους Έλληνες και θα διασφαλίσει ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι το αίτημα της Ελλάδας για παροχή χρόνου για τη διαπραγμάτευση μίας «νέας συμφωνίας» με τους εταίρους της είναι λογικό, εάν διατυπωθεί γρήγορα, συνοδευόμενο από ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά.
«Δεν υπάρχει λόγος να στρέφει κανείς τις χώρες της Ευρωζώνης τη μία εναντίον της άλλης, και ειδικά όχι τη Γαλλία και τη Γερμανία, διότι ... μία λύση που βοηθά την Ελλάδα ενώ διασφαλίζει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να περάσει από μία συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», τόνισε.
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ τόνισε επίμονα ότι σήμερα η επαφή του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι στενότερη παρά ποτέ, «ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις ή εντάσεις». «Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να εξηγήσουμε με φιλικό τρόπο και οι ελληνικές Αρχές μπορούν να κατανοήσουν», είπε.
Κατά την συνάντηση του ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας Σαπέν με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη, πάντως, ο γάλλος ΥΠΟΙΚ επανειλλημένα διαβεβαίωσε για τη θέληση της Γαλλίας να «συνοδεύσει» τη νέα ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της.
ΟΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το κρίσιμο ζήτημα είναι τι θα συμβεί στη σύνοδο κορυφής, αν η Γερμανία εμμείνει στη "νεοαποικιοκρατική" της τακτική, με την ίδια αδιάλλακτη και επιθετική στάση. Οι ηγέτες θα φανούν πιστοί στις διαβεβαιώσεις τους ή θα στηρίξουν τις γερμανικές θέσεις για άλλη μία φορά ως τον ένα και μοναδικό «ενάρετο δρόμο»;
Επισημαίνουν εν ολίγοις ότι καλά είναι τα φιλικά "χτυπήματα στην πλάτη" και οι όποιες δηλώσεις στήριξης αλλά αυτές μένει να φανούν και στην πράξη.
Πάντως, οι αναμενόμενες αντιδράσεις μπορούν να καμφθούν και οι παγίδες των ευρωπαίκών και διεθνών πολτικο-οικονομικών ελιτ είναι δυνατόν να αποφευχθούν μόνο με τη συνεπή - αταλάντευτηεφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η αταλάντευτη και συνεπής εφαρμογή του ριζοσπαστικούπρογράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τη νέα κυβέρνηση, πάντως, μοιάζει με δρόμο αντοχής παρά με δρόμο ταχύτητας. Επιπλέον, σημαντικός και καίριος θα είναι ο ρόλος του λαϊκού παράγοντα στις επικείμενες και , μάλλον, αναπόφευκτες συγκρούσεις.
Οι συγκρούσεις, άλλωστε, ειδικά με τη γερμανική κυριαρχούσα άποψη για την ΕΕ, αποτελούν, μονόδρομο για να ανακουφιστεί η πληττόμενη από τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα και να μπουν στέρεες βάσεις την ανόρθωση της οικονομίας, προς όφελος του λαού και του τόπου.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+