AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, January 16, 2015

25η Γενάρη: η μέρα της Ελπίδας και η αρχή της εποχής του Χρέους

0 comments
25 Γενάρη ανατρέπουμε το μνημονιακό καθεστώς - φέρνουμε την ελπίδα και ξεκινάμε την εποχή της Αριστερής Κυβέρνησης στην Ελλάδα. Το βράδυ της 25ης Γενάρη αναπνέουμε τον αέρα της ελπίδας για να αντέξουμε να κουβαλήσουμε το χρέος της ανατροπής.

25η Γενάρη έρχεται η Ελπίδα


Ας το σκεφτούμε ένα λεπτό... Ανατρέπουμε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μαζί, συμπιέζουμε τον συσχετισμό όλων των παρατρεχάμενων τους (ΠΟΤΑΜΙ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ κλπ), περιορίζουμε τη δυναμική των φασιστικών σκυλιών και... για πρώτη φορά η χώρα πάει αριστερά.

Η Ελπίδα έρχεται. Αυτό που θα γίνει την επόμενη Κυριακή θα είναι η πρώτη πολύ μεγάλη νίκη του λαού μας από την αρχή της μνημονιακής εποχής.


Και ειλικρινά είναι μια νίκη ιστορική νίκη! Δεν γίναμε λούμπεν καθώς σκοτείνιαζε η καθημερινότητα μας, άδειαζε η τσέπη μας και κατέρρεαν τα όνειρα μας. Δεν γίναμε φασισταριά μέσα στη φτώχεια. Δεν μείναμε αδιάφοροι. Δεν έγινε η αριστερά και όλες οι δυνάμεις τους αγώνα χίλια κομμάτια. Δεν κατέβηκαν οι σημαίες της ιδεολογίας. Δεν φάγαμε ο ένας τον άλλο στην αδυναμία να αντιπαλέψουμε τους ισχυρούς. Δεν έφυγε το χαμόγελο μας. Δεν ξεχάσαμε τον τόπο μας. Δεν πουλήθηκε η ψυχή μας και ο πόθος μας για ανεξαρτησία και λευτεριά. Κρατήσαμε την ελπίδα ζωντανή για να μπορέσει να έρθει...


Δεν χάσαμε όμως και λίγα όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα έχουμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας: τα εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι στην ανεργία, το χαμένο επιστημονικό δυναμικό, τον δημόσιο πλούτο που τον ξεπούλησαν μπιρ-παρά, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την αξία στην πολιτική που την ξεφτίλισαν, τις συντάξεις, τους μισθούς, την εθνική - οικονομική και πολιτική -ανεξαρτησία.


Και αν είμαστε ειλικρινείς με τους ευατούς μας - και πρέπει να είμαστε για να δούμε το πρόβλημα σε όλο του το εύρος και όπως πραγματικά είναι - δεν είναι μονάχα τα μνημονιακά χρόνια που μας φέρανε ως εδώ. Το πολιτικό καθεστώς και το οικονομικό πλέγμα συμφερόντων στην Ελλάδα είχε δημιουργήσει με οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους το πρόβλημα από πριν. Η κοινωνία μας είχε ή μπορούσε να έχει γνώση του προβλήματος αλλά τα αντανακλαστικά μας δεν υπήρξαν επαρκή.


Από την επόμενη Κυριακή θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια πραγματική κοινωνική, παραγωγική, πολιτική και ιδεολογική αναγέννηση. Η τομή που έρχεται ξεκλειδώνει αυτή την ελπίδα - αυτό το ιστορικό ενδεχόμενο.

25η Γενάρη είναι η στιγμή του Χρέους


Γιατί ο τόπος μας δεν θα προκόψει αυτόματα αν στις εκλογές βγει αριστερή κυβέρνηση αλλά αν εφαρμοσθεί αριστερό πρόγραμμα ριζοσπαστικής διεξόδου. Πρόγραμμα που να εξυπηρετεί τις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες του κόσμου της εργασίας. Το ένα είναι προϋπόθεση του άλλου αλλά όχι επαρκής συνθήκη.

Εφαρμογή αριστερού προγράμματος ριζοσπαστικής διεξόδου σημαίνει καταρχήν ύπαρξη και διακρής κατάκτηση-αναζήτηση-ανανέωση αυτού του προγράμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τα πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση και έχει ορίσει τις τρεις διαστάσεις της ριζοσπαστικής προσπάθειας: τα άμεσα μέτρα, τις μεσοπρόθεσμες μεγάλες τομές και την μακροπρόθεσμη ανατροπή. Τα ερωτήματα δεν έχουν λήξει: αυτό που έχει λήξει είναι ότι ο λαός μας θα μπει σε πορεία σύγκρουσεις με τις δυνάμεις που τον καταδυναστεύουν. Θέλει όμως έντονη συλλογική προσπάθεια για να αναζητούμε και κατακτούμε διαρκώς το πρόγραμμα εκείνο που προχωρά την προσπάθεια

Εφαρμογή αριστερού προγράμματος ριζοσπαστικής διεξόδου σημαίνει τη συγκρότηση λαϊκής συμμαχίας που θα είναι ο φορέας και ο τελικά ο διαρκής εμπνευστής του. Ανατροπή του συστήματος εξουσίας σημαίνει να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του και αυτό δεν γίνεται εξ’ αποστάσεως και διά της απλής αναθέσεως. Κρίσιμος κόμβος στην προσπάθεια προκοπής είναι η οργάνωση των κοινωνικών μερίδων ώστε τα διάφορα επιμέρους στρώματα αφενός να εξειδικεύουν την εφαρμογή του αριστερού προγράμματος και αφετέρου να παράγουν τις νέες κατευθύνσεις του. Είναι η ύπαρξη τέτοιων κοινωνικών κυττάρων και ο διάλογος μεταξύ αυτών που εγγυάται ότι και πλάτες για την ανασυγκρότηση και την πρόοδο υπάρχουν αλλά και συλλογικός νους για το που να πάμε την επόμενη μέρα.

Εφαρμογή αριστερού προγράμματος ριζοσπαστικής διεξόδου σημαίνει αλήθεια, ακρίβεια, επιστημονική αντιμετώπιση της πολιτικής. Στα μεγάλα αλλά και τα μικρότερα θέματα, ιδίως στα ζητήματα του χρέους και της οικονομικής πολιτικής χωρά μονάχα αλήθεθα και ενδελεχής μελέτη. Η μελέτη της ιστορίας και των αντίστοιχων περιπτώσεων, η σωστή καταγραφή ομοιοτήτων και διαφορών, η ανοιχτή συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο του χρέους της χώρας, η οργάνωση ομάδας λογιστικού ελέγχου με τη συμμετοχή της κοινωνίας, η επεξεργασία Plan A και Plan B είναι προϋποθέσεις… σοβαρότητας και διαμόρφωσης θέσεων με ριζοσπαστικότητα, ριζοσπαστικότητα που σημαίνει και αλήθεια.

Εφαρμογή αριστερού προγράμματος ριζοσπαστικής διεξόδου σημαίνει έμφαση στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Για να ορθοποδήσει ο τόπος μας πρέπει να αρνηθούμε το μύθο της ψαροκώσταινας και να γράψουμε τις ιστορικές σελίδες της Ελλάδας που παράγει. Η χώρα μας έχει και το φυσικό πλούτο, και έμψυχο δυναμικό με γνώση και μεράκι για να γίνει ο φορέας της ανασυγκρότησης. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλάνο τύπου “η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα”, μια νέα μελέτη όπως το “το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα” και ένα νέο όραμα για την πρόοδο όπως εκείνο που συνοψίζεται στους στίχους του παραδοσιακού τραγουδιού: “Δουλειά, χαρά και μόρφωση/ να το ιδανικό μας/ και θέλουμε στον τόπο μας/ Ελλάδα μας/ αφέντη το λαό μας”.

Εφαρμογή αριστερού προγράμματος ριζοσπαστικής διεξόδου σημαίνει πλάτεμα του μετώπου και της αριστερής συμπαράταξης. Οι άνθρωποι και τα ρεύματα της αριστεράς από όλες τις μεριές και τους χώρους θα πρέπει να βρουν το τρόπο να συνδράμουν. Με κριτική και έλεγχο της κυβέρνησης αλλά και έμπρακτη βοήθεια στην εφαρμογή και ανανέωση του προγράμματος. Καθώς προχωράμε τον πρωτόγνωρο δρόμο της ανατροπής να γινόμαστε περισσότεροι και με πιο ανοιχτό διάολογο και όχι λιγότεροι. Οι εκλογές είναι η πρώτη μεγάλη νίκη αλλά μιλώντας με όρους φανταστικής λογοτεχνίας η “μάχη για τη μέση Γη” είναι μετά. Σε αυτή τη μάχη ας βρούμε τον τρόπο και τη θέληση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Εφαρμογή αριστερού προγράμματος ριζοσπαστικής διεξόδου σημαίνει και καθημερινή αλλαγή νοοτροπίας. Το “έτσι γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα” πρέπει να πάψει. Πολιτική ανατροπή σημαίνει και τομή στην καθημερινή ιδεολογία. Τα πράγματα εξάλλου γίνονται καλύτερα αλλιώς: με συνεργασία και όχι ατομισμό, με εκτίμηση στον μόχθο και την προσπάθεια, με έμφαση στη μόρφωση - την τεχνική και την κοινωνική, με κατοχυρωμένους δημοκρατικούς θεσμούς, με ένα άλλο στυλ δουλειάς, με έναν άλλο πολιτισμό - πιο κοντινό στις αξίες του λαού μας και όχι τον πολιτισμό της αυτοπροβολής.

25 Γενάρη χαμογελάμε


Γιορτάζουμε τη νίκη μας. Κάνουμε μια παύση - σφίγγουμε τα χέρια. Από την επομένη ξεκινά μια νέα - εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ελπιδοφόρα αλλά και ανηφορική, ιστορική πορεία. Τώρα πιο κοντά για να κάνει Ξαστεριά!

Κώστας Αλέξης

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+