AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Monday, December 29, 2014

Χαραλαμπίδου: Δεν αρκεί το «όχι» στον Δήμα για να μπεις στα ψηφοδέλτια

0 comments
Πηγή: http://ekdohi.gr/
Συνέντευξη της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινας Χαραλαμπίδου στον Νίκο Ηλιάδη για την εφημερίδα «Μακεδονία»
Μετά και τη δεύτερη ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι εκλογές φαντάζουν πλέον εξαιρετικά πιθανές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, αλλά να απέχει από την αυτοδυναμία. Σε μία τέτοια περίπτωση μεταξύ ποιων κομμάτων θα αναζητήσετε τους κυβερνητικούς εταίρους σας;
Η δυναμική που φαίνεται να αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές είναι μεγάλη και είναι λογικό. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται πλέον ότι, για να προχωρήσουν οι τομές που προτείνουμε, για να βγούμε από το αδιέξοδο, χρειάζεται ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία, η οποία πρέπει να εκφράζεται και στη Βουλή. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Το κάλεσμα στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς είναι δεδομένο σε κάθε περίπτωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ έστω υπό άλλη ηγεσία;
Δεν νομίζω. Το ΠΑΣΟΚ φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση της χώρας, γι” αυτό και ο ελληνικός λαός το καταδικάζει με την ψήφο του από το 2012. Μία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θα ακύρωνε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε συμβολικό όσο και σε προγραμματικό επίπεδο.
Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα εξετάζατε την πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών;
Δεν ξέρω αν η κατάσταση της χώρας θα ωφεληθεί σε ένα τέτοιο σενάριο. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, και ιδίως της Αριστεράς, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στη δημοκρατία πάντως δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Όλα δείχνουν ότι επίκειται εκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών του κόμματος του Φ. Κουβέλη στα ψηφοδέλτιά σας. Σας βρίσκει σύμφωνη μία τέτοια προοπτική;
Η γνώμη μου είναι ότι τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ πρέπει να κάνουν δημόσια αυτοκριτική για τις επιλογές τους το προηγούμενο διάστημα. Δεν είμαι της άποψης ότι όποιος δεν ψηφίζει τον Σταύρο Δήμα πρέπει να είναι και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας, για να υλοποιήσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα που προτείνουμε.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει επανειλημμένως για άνοιγμα των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή ανεξάρτητων βουλευτών, ακόμη και αυτών στο παρελθόν που είχαν κυβερνητικούς θώκους. Εσείς πώς το βλέπετε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιείται να συνεργαστεί με κανέναν τρόπο με το φθαρμένο πολιτικό προσωπικό του δικομματισμού της μεταπολίτευσης. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ως πρόσωπο εκπροσωπούν το καινούργιο. Τις ριζοσπαστικές απαντήσεις στα σύγχρονα ερωτήματα που έθεσε η κρίση, τη ρήξη με το κατεστημένο και το άνοιγμα μιας ελπιδοφόρας πορείας για τη χώρα και τους κατοίκους της. Αν το παλιό πολιτικό προσωπικό είχε τις απαντήσεις, θα τις είχε δώσει και χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιο θα είναι το πρώτο μέτρο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσσαλονίκη;
Η δέσμη των αδιαπραγμάτευτων μέτρων που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δεσμεύσεις της Θεσσαλονίκης αφορούν σοβαρές αλλαγές πανελλαδικής εμβέλειας, η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελούν μέτρα που αφορούν το σύνολο της χώρας. Αυτή είναι και η λογική του άμεσου προγράμματός μας. Προσθετικά η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ θα ακυρώσει σειρά προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην Κεντρική Μακεδονία. Αυτό άμεσα σημαίνει διατήρηση θέσεων εργασίας και των εργαλείων ανάπτυξης που διαθέτει η περιοχή.
Είστε συγχρόνως και επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» στο περιφερειακό συμβούλιο. Ποια είναι η πρώτη κρίση σας για τη διοίκηση του Απόστολου Τζιτζικώστα;
Ο κύριος Τζιτζικώστας δυστυχώς δεν διέψευσε ούτε στο ελάχιστο την κριτική που κάναμε κατά την προεκλογική περίοδο. Ανεξάρτητος μανδύας, μνημονιακή όμως ουσία πολιτικής. Η διοίκηση της περιφέρειας δεν διεκδικεί κονδύλια και υλοποιεί στο έπακρο τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ενδεικτικές είναι οι δεκαπέντε τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό της περιφέρειας για το 2014, που ως επί το πλείστον αφορούν μειώσεις κονδυλίων και ακυρώσεις έργων. Παράλληλα επικεντρώνει τις όποιες πολιτικές, τις παρεμβάσεις σε ζητήματα marketing και διαφήμισης π.χ. των αγροτικών προϊόντων, τη στιγμή που οι ανάγκες της κοινωνίας σήμερα είναι για πραγματική στήριξη της αγροτικής παραγωγής, του πρωτογενούς αλλά και του δευτερογενούς τομέα της περιοχής. Στο λουκέτο της ΑΓΝΟ ή της ΕΛΒΟ η διοίκηση αρνήθηκε να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+