AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, August 23, 2014

ΨΙΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ Η "ΣΤΗΡΙΞΗ" ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

0 comments
Πηγή: http://iskra.gr/
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Έκτακτα μέτρα, ύψους 33 εκατ. ευρώ για τη στήριξη ροδακίνων και νεκταρινιών, μαζί με την κατανομή τους στα κράτη-μέληανακοίνωσε νωρίτερα η Κομισιόν.
Συγκεκριμένα τα μέτρα περιλαμβάνουν:
* χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 29,7 εκατ. ευρώ για όλες τις χώρες της ΕΕ και σε οργανώσειςπαραγωγών καθώς και σε μεμονωμένους παραγωγούς για αποσύρσεις (δωρεάν διανομή, λιπασματοποίηση, κ.λπ).
* Ειδική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες προώθησης. Τα ποσά κατανέμονται σε τέσσερις χώρες ως εξής: Ελλάδα 317.000 €, Ισπανία, 1,13εκατ. €, Ιταλία 1,28 εκατ. € και Γαλλία 262.000 €.
ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ
Κύκλοι των ροδακινοπαραγωγών τόνιζαν στην Iskra ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα της ΕΕ για τη στήριξή τους συνιστούν ψίχουλα και αποτελούν κοροϊδία γενικά για τους αγρότες της ΕΕ και πολύπερισσότερο για τους ροδακινοπαραγωγούς και νεκταρινοπαραγωγούς της χώρας μας, οι οποίοι έχουν υποστεί και τη μεγαλύτερη ζημιά σε σχέση με τους συναδέλφους τους άλλων χωρών της ΕΕ, αφού σχετικά διέθεταν το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής τους για εξαγωγές στη Ρωσία.Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι βαρύτατα εκτεθειμένη για τις δυσμενέστατες αποφάσεις της ΕΕ με τις οποίες συναίνεσε και προσπαθεί τώρα ,εκ των υστέρων, να αποστασιοποιηθεί απ'αυτές, προκειμένου να εκτονώσει τη θύελλα των αντιδράσεων από τους αγρότες που βλέπουν όχι μόνο νακαταστρέφονται αλλά και να εμπαίζονται.

Τα έκτακτα μέτρα θα εφαρμοστούν αναδρομικά από τις 11 Αυγούστου.«Για να έχει η πρόσθετη στήριξη άμεσο αντίκτυπο στην αγορά και να συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών, τα προσω­ρινά έκτακτα μέτρα στήριξης που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να εφαρμοστούν από τις 11 Αυγού­στου 2014, ημερομηνία ανακοίνωσης των εν λόγω μέτρων από την Επιτροπή» σημειώεται. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από τον κανονισμό σχετικά με τη θέσπιση προσωρινών έκτακτων μέτρωνστήριξης για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται σε αυτόν, τα μέτρα στήριξης καλύπτουν: 

α) ενέργειες απόσυρσης που διεξάγονται από τις 11 Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 από οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 154 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, καθώς και από παραγωγούς που δεν είναι μέλη των οργανώσεων αυτών· 

β) δραστηριότητες προώθησης που αναφέρονται στο άρθρο 33 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ)αριθ. 1308/2013, οι οποίες διεξάγονται από τις 11 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 από οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 154 του εν λόγω κανονισμού. 
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Οι αποσύρσεις από την αγορά αποτελούν αποτελεσματικό μέτρο διαχείρισης κρίσης σε περίπτωση πλεονασμάτων οπωροκηπευτικών λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων περιστάσεων, αναφέρει η Κομισιόν.

«Για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της απότομης μείωσης των τιμών το φετινό καλοκαίρι, είναι σκόπιμο να αυξηθεί προσωρινά η χρηματοδοτική συνδρομή που παρέχει η Ένωση για τις αποσύρσεις από την αγορά με σκοπό τη δωρεάν διανομή σε ορισμένους φορείς, όπως φιλανθρωπικές οργανώσεις και σχολεία.» 

Ως εκ τούτου, η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να καλύπτει έως και 10%, κατ' ανώτατο όριο, του όγκου παραγωγής που διαθέτει στο εμπόριο κάθε οργάνωση παραγωγών

Οι παραγωγοί που δεν είναι μέλη οργάνωσης θα πρέπει να λάβουν το 50% των ποσών που προβλέπονται στο πλαίσιο της υφιστάμενης χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης. Ωστόσο, αναφέρει η ΕΕ, θα πρέπει να πληρούν τις ίδιες ή ανάλογες προϋποθέσεις με εκείνες που πληρούνται από τις οργανώσεις παραγωγών.

 
ΜΟΝΟ 317.215 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Επιπλέον, σημειώνει η Κομισιόν, η αυξημένη κατανάλωση ροδάκινων και νεκταρινιών θα συμβάλει στην ταχύτερη σταθεροποίηση της κατάστασης της αγοράς και ως τούτου θα πρέπει να παρασχεθεί πρόσθετη στήριξη στις οργανώσεις παραγωγών όσον αφορά τις εκστρατείες προώθησης. 

Για δραστηριότητες προώθησης, τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) θα λάβουν 3 εκατομμύρια ευρώ, με την Ελλάδα να λαμβάνει στο πλαίσιο αυτό 317.215 ευρώ.

Όπως εξηγεί η ΕΕ «η εν λόγω πρόσθετη στήριξη για δραστηριότητες προώθησης θα πρέπει να κατανεμηθεί στα κράτη μέλη με βάση την παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών εκάστου εξ αυτών το2012. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκεντρώνεται σε τέσσερα κράτη μέλη. Είκοσι τέσσερα κράτη μέλη αντιστοιχούν, συνολικά, στο 3,7% της παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών της Ένωσης. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, δεν θα πρέπει να διατεθούν κονδύλια στα κράτη μέλη των οποίων το μερίδιο στην παραγωγή της Ένωσης είναι μικρότερο από 1%».

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+