AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, August 9, 2014

Aκινητοποιημένη η κυβέρνηση απέναντι στο ρωσικό εμπάργκο: Απροετοίμαστοι

0 comments
Ελάχιστες εκτιμώνται οι πιθανότητες να εξαιρεθούν τα ελληνικά προϊόντα από το ρωσικό εμπάργκο, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη της κυβέρνησης. Ήδη τα πρώτα φορτία με ροδάκινα που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ρωσική αγορά μετά το εμπάργκο επιστρέφουν στην Ελλάδα. Πλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος να αλλοιωθούν τα νωπά προϊόντα που θα εξάγονταν στη Ρωσία, δηλαδή ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα. Αν κάτι κατέστη σαφές από την κρίση του εμπάργκο, είναι ότι η Αθήνα δεν συνειδητοποίησε έγκαιρα το μέγεθος των αντίμετρων της Ρωσίας καθώς και τις συνέπειες τους στην οικονομία, η οποία ήδη πληρώνει ακριβά την απάντηση της Μόσχας.

Οι συναλλαγές έχουν παγώσει μέχρι νεωτέρας. Οι Ρώσοι εισαγωγείς, που κι αυτοί περιμένουν διευκρινίσεις από την κυβέρνησή τους, ακυρώνουν τις παραγγελίες. Παράλληλα, «μίνι κραχ» σημειώθηκε στο χρηματιστήριο που κατέγραψε απώλειες 4% και το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου 2014.


Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν εορτής προσπαθεί να βρει άλλους τρόπους να απορροφηθούν αυτά, άμεσα μάλιστα, για να μην καταστραφούν. Σύμφωνα με το real.gr, το υπουργείο Ανάπτυξης είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας και Υγείας, ώστε εάν είναι δυνατό, να απορροφήσει ο στρατός και τα νοσοκομεία τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που είναι φρούτα εποχής. Επίσης, βρίσκεται σε επαφή με την Ένωση Ξενοδόχων, ώστε να απορροφηθούν και στα ξενοδοχεία Βέβαια, είναι εξαιρετικά αμφίβολο -αν όχι αδύνατο- να μπορέσει ο στρατός, τα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία της χώρες θα μπορέσουν να απορροφήσουν εξαγωγές που προορίζονταν για μια πολυπληθής χώρα όπως η Ρωσία. 

Προς το παρόν, το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε «ακινησία», περιμένοντας απλώς τις εγκυκλίους και τα συνοδευτικά νομικά κείμενα του προεδρικού ρωσικού διατάγματος. Παράλληλα δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε, σε διπλωματικό επίπεδο, την ουκρανική κρίση, όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, έσπευδε να συγχαρεί τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, μεσούσης της σύγκρουσης Κιέβου-Μόσχας.

Εκτός από τα αγροτικά προϊόντα, από το ρωσικό εμπάργκο κινδυνεύει και ο κλάδος της γουνοποιίαςστην Καστοριά, όπως αναφέρει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ της πόλης. Παράλληλα, όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου οι κυρώσεις της Ρωσίας, που είναι παραδοσιακά ο μεγαλύτερος πελάτης της ελληνικής γούνας, αναμένεται να επιφέρει απώλειες στις εξαγωγών ετοίμων ενδυμάτων κατά τουλάχιστον 70-80 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2014.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε κλοιό πολιτικών πιέσεων, για να βρει λύση. Ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ,Ιορδάνης Τζαμτζής, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει «τις αντιδράσεις των ροδακινοπαραγωγών και των φορέων της Πέλλας, της Ημαθίας της Πιερίας και της Λάρισας που είναι σε απόγνωση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των βουλευτών του Βαγγέλη Αποστόλου και Δημήτρη Κοδέλα καταγγέλλει την κυβέρνηση για «μονόπλευρη και τυχοδιωκτική στάση στην κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία» που έφερε τις καταστροφικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος με επιστολή του στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ζητά να αρθεί το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα καθώς ο ελληνικός λαός «διέρχεται μια εποχή ακραίων στερήσεων». Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ ζητά σχέδιο διαχείρισης της κρίσης σε ευρωπαϊκό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο σημειώνοντας πως «κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα έχει δυσμενείς συνέπειες», ενώ το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για το ρωσικό εμπάργκο. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν αναμένεται να αναλύσει την Πέμπτη τις επιπτώσεις από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας απ’ όλα τα μέλη της Ενωσης θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις συνέπειες της κίνησης της Μόσχας. «Στο τρέχον περιβάλλον, το σημαντικότερο είναι να αντιδράσουμε με ανάλογο και ταχύ τρόπο εάν ενσκήψει αυτή η κατάσταση», ανέφερε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος.

Η Κομισιόν έχει παράσχει διαβεβαιώσεις στα κράτη-μέλη ότι θα δοθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που θα προκύψουν από το ρωσικό εμπάργκο. Ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουτ ανέφερε ότι 400 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν εκείνους που θα πληγούν.

Από την άλλη, η εκτίμηση της Ουάσιγκτον είναι ότι οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία θα είναι ελάχιστες, ενώ αναλυτές υπογραμμίζουν ότι τα αντίμετρα της Μόσχας θα έχουν σημαντικό κόστος και στον ίδιο τον ρωσικό πληθυσμό.

Πάντως, εν αναμονή των εξελίξεων, στη Μόσχα βρίσκονται ήδη αντιπροσωπείες παραγωγών χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητήσουν με τη ρωσική κυβέρνηση την αναπλήρωση των ποσοτήτων φρούτων, που δεν θα εισάγονται πια από τα κράτη-μέλη της Ένωσης, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος οριστικής απώλειας της ρωσικής αγοράς.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+