AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Saturday, July 5, 2014

"Εν Πλω" Διαμαρτυρία των Κρητικών για τα Χημικά του Πολέμου!

0 comments
Πηγή: http://iskra.gr/
ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
…ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ Γ. ΣΑΧΙΝΗ ΣΤΟ tvxs.gr
Μέσα σε λιγότερο από 16 ώρες ολοκληρώθηκε η μεταφόρτωση 600 περίπου τόνων χημικών όπλων της Συρίας - εκ των οποίων 80 τόνοι αερίου Sarin - από το δανέζικο πλοίο Ark Futura στο αμερικανικό Cape Ray στο λιμάνι της πόλης Τζόια Τάουρο στην Καλαβρία της Ιταλίας, την Τετάρτη (2/7). Το αμερικανικό πλοίο αναχώρησε την Πέμπτη (3/7) για διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου μέσα σε 60 μέρες θα έχει ολοκληρώσει την εξουδετέρωση των χημικών με την μέθοδο της υδρόλυσης.
Η μεταφορά των κιβωτίων από το ένα πλοίο στο άλλο έγινε με τη χρήση γερανών και με τριάντα ειδικευμένους εργάτες να συμμετέχουν στην εργασία, ενώ το λιμάνι ήταν αποκλεισμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Παρόντες ήταν επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Πάντως, τα μέτρα ασφαλείας δεν απέτρεψαν τους Ιταλούς ακτιβιστές που συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από το Δημαρχείο του San Fernando, σε διαδήλωση που οργανώθηκε από το Σύλλογο "S.Ο.S. Mediterraneo".
Μετά την καταστροφή των χημικών όπλων, τα απόβλητα θα μεταφερθούν στο Τέξας των ΗΠΑ και σε ειδικά κέντρα επεξεργασίας και καταστροφής στην Ευρώπη. Οι αμερικανικές αρχές, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας καταστροφής των συριακών χημικών όπλων δεν πρόκειται να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες ουσίες.
«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα έτσι ανεύθυνα, θεωρώντας ότι είναι μια απλή υδρόλυση. Αν κάτι στραβώσει θα πρόκειται για μια τεράστια, μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή», ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και τον Γιώργο Σαχίνη η διευθύντρια της οργάνωσης "Αρχιπέλαγος", Αναστασία Μήλιου.
ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Αγωνιστές της Αριστεράς τόνιζαν με έμφαση ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για την επικείμενη εν πλω καταστροφή των χημικών της Συρίας και τόνιζαν στην Iskra ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη και αφορά όλη τη Μεσόγειο.
Ο κίνδυνος για όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα για την περιοχή της Κρήτης να μολυνθεί με θανατηφόρα τοξικά απόβλητα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον είναι τεράστιος!
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra ότι μετά το αιματοκύλισμα του συριακού λαού, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ και των ΗΠΑ θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Διαμαρτυρία εν πλω σχεδιάζουν, εν τω μεταξύ, οι φορείς της Κρήτης, με την υδρόλυση των χημικών της Συρίας να ξεκινάει τις επόμενες ημέρες. 

Με τράτες, καΐκια και άλλα σκάφη ανάμεσα στα πολεμικά πλοία, φορείς και πολίτες της Κρήτης θα προσπαθήσουν να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. 

Την ίδια ώρα οι διεργασίες για την υδρόλυση χημικών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες ημέρες. 

Η διαμαρτυρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιάννη Χαρωνίτη, σχεδιάζεται αυτό το διάστημα, με συχνές συσκέψεις και συναντήσεις των φορέων που συμμετέχουν, ώστε να οργανωθεί όσο γίνεται πιο άρτια το φιλόδοξο εγχείρημα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει ανταποκριθεί πλήθος φορέων εντός κι εκτός Κρήτης, με σκοπό να ειπωθεί ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στην καταστροφή της Μεσογείου από τα χημικά. 

Ο Γ. Χαρωνίτης τόνισε επίσης ότι άμεσα αναμένεται να σταλεί επιστολή στον γενικό διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με την οποία θα εκφράζεται η αγωνία και η αντίθεση στην καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι γίνεται προσπάθεια για προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης εκτίμησε ότι η διαδικασία της υδρόλυσης θα κρατήσει πολύ περισσότερο από 60 με 90 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψιν τις καιρικές συνθήκες και εφόσον οι αρμόδιοι τηρήσουν τις προδιαγραφές ασφαλείας που έχουν ορίσει.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΓIΩΡΓΟΥ ΣΑΧΙΝΗ ΣΤΟ tvxs.gr
*Κάνετε λόγο για συνωμοσία σιωπής. Τι εννοείτε;
Για αρχή να σας πω ότι το θέμα έχει γίνει γνωστό από αναφορά του BBC. Μέχρι τότε κανείς δεν γνώριζε ότι αυτές οι αποφάσεις είχαν ληφθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Από εκείνη τη στιγμή λοιπόν όλα τα μέσα ενημέρωσης σε επίπεδο Κρήτης, έχοντας κατά νου ότι για πρώτη φορά μια επιχείρηση υδρόλυσης γίνεται εν πλω στη Μεσόγειο, άρχισαν να ενημερώνονται από δημοσιογραφικές πηγές σε Ιταλία, ΗΠΑ, Ισπανία και μέσω του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Κατόπιν, κάποιοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές άρχισαν να θέτουν ερωτήσεις, οι απαντήσεις όμως ήταν πάντα γενικόλογες  που έδιναν όμως την εικόνα ότι ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων,ο οποίος έχει βραβευτεί και με νόμπελ, έχει την μέριμνα και την ευθύνη για τις τελικές αποφάσεις. Από την Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ανακοίνωση.
Τον Φεβρουάριο λοιπόν τέθηκαν τα πρώτα ερωτήματα στον οργανισμό, στα οποία δεν είχαν δοθεί απαντήσεις μέχρι και πριν από τέσσερις μέρες. Αυτό που προέκυψε μόλις τώρα, είναι ότι η μόνη φροντίδα που είχε ήταν η επίβλεψη μεταφόρτωσης των όπλων από την Συρία και ότι την ευθύνη την είχαν και την έχουν μόνο οι Αμερικανοί!!
Με εξαίρεση το Τvxs και δυο τρία ακόμη portal δεν έχει περάσει πουθενά στην κεντρική ενημέρωση το γεγονός ότι η διαδικασία θα γίνει νοτιοδυτικά της Κρήτης σε διεθνή ύδατα. Όσες φορές έχουμε καλέσει φορείς ή μέσα μαζικής ενημέρωσης η απάντηση είναι ότι το θέμα το καλύπτει από στρατιωτικό απόρρητο.
*Η Ελλάδα γιατί δεν αντέδρασε;
Διαπιστώνουμε πως όσα ακούγαμε δια στόματος υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι «η Ελλάδα είναι ενήμερη και έχει διαβεβαιώσεις από τον Οργανισμό πως όλα είναι μια χαρά» έρχονταν από μια πηγή που τώρα αποποιείται κάθε ευθύνη. Την ίδια στιγμή όμως η χώρας μας, όπως και όλες οι χώρες της Ε.Ε χρηματοδοτούν το εγχείρημα.
*Η Ελλάδα θα μπορούσε να αρνηθεί να γίνει το εγχείρημα όπως άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Αλβανία;
Ναι και βέβαια θα μπορούσε. Με την πληροφόρηση που έχουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι η Μεσόγειος χρησιμοποιείται από την Αμερική διότι το σύστημα της υδρόλυσης εν πλω θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και έχει στοιχεία πειράματος. Μάλιστα για τις χημικές ουσίες όλοι οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι δεν ξέρουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις πάνω στο πλοίο που είναι 35 χρόνων.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις του αμερικανικού Πενταγώνου το εγχείρημα ξεκινάει εντός των επόμενων ωρών. Το Cape Ray συνοδεύουν ,για να μη δεχτεί τρομοκρατικό χτύπημα, ακτοπλοϊκές δυνάμεις ανάμεσά τους και ένα ελληνικό υποβρύχιο, μια τούρκικη και μια γερμανική φρεγάτα.
Δηλαδή την ίδια ώρα που έχουμε άγνοια επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις ενός ατυχήματος, μετέχουμε κανονικά στην επιχείρηση με συνοδευτικό πλοίο.
*Ποιοί κίνδυνοι υπάρχουν;
Υπάρχουν κίνδυνοι και οι επιστήμονες έχουν θέσει συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα. Ο οργανισμός είπε ότι θα τα θέσει στο πλήρωμα και στους επιστήμονες του αμερικανικού πλοίου. Όμως δεν το έκανε ποτέ. Το εντυπωσιακό είναι το πριν από τέσσερις μέρες μόλις, απαντώντας σε 14 δικά μου ερωτήματα μας είπε ότι ο Οργανισμός - που κατά τα άλλα έχει βραβευτεί με νόμπελ - αγνοεί αν οι Αμερικανοί έχουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το όλο εγχείρημα. «Ρωτήστε αυτούς» ήταν η απάντηση που μου έδωσαν.
Κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι ακόμη και αν υπάρξει διαρροή ή αν κάτι πάει στραβά αυτό θα εντοπιστεί, διότι οι περίφημοι παρατηρητές που λένε ότι θα βρίσκονται πάνω στο πλοίο  είναι  υπόλογοι στους Αμερικάνους στους οποίους έχουν διαθέσει όλο το εγχείρημα. Δεν υπάρχει κανένας άλλος ανεξάρτητος φορέας, καμία χώρα - ούτε καν η Ε.Ε – που να έχει δικούς της παρατηρητές αν και ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος είχε διαβεβαιώσει ότι θα υπάρχουν δυο Έλληνες εμπειρογνώμονες πάνω στο πλοίο.
Εάν έχουμε ατύχημα δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστη μεταφορά πληροφοριών. Κυρίως όμως όλοι οι επιστήμονες λένε ότι σε τόσο μικρό χώρο, σε τέτοιο πλοίο χωρίς να έχουν ελεγχθεί οι αντοχές του ίδιου του συστήματος παρά μόνο θεωρητικά, και κυρίως με χημικές ουσίες άγνωστης προέλευσης που θα υδρολυθούν, κανείς δεν γνωρίζει τι αντιδράσεις μπορεί να προκληθούν.
Και όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη σε περίπτωση ατυχήματος ή διαρροής. Οι Αμερικανοί επιμένουν  ότι δεν πρόκειται να γίνει ατύχημα. Πως το διασφαλίζουν όταν οι επιστήμονες έχουν πει ότι το συγκεκριμένο πλοίο με κυματισμό πάνω από 3,5 μποφόρ δεν μπορεί να βάλει μπροστά τις διαδικασίες υδρόλυσης; Θα πρέπει να πάει σε λιμάνι καταφυγής. Λιμάνι καταφυγής οι Αμερικάνοι δηλώνουν ότι είναι κάπου στην Κροατία. Άρα θα πρέπει εν μέσω θαλασσοταραχής να περάσει από τα χωρικά ύδατα Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για να φτάσει στην Κροατία με ενδεχόμενο διαρροής.
Η Μεσόγειος έτσι κ αλλιώς είναι αστάθμητη και έχει μπουρίνια. Αν λάβουμε υπόψη ότι θα έχουμε για 3 μήνες σε εξέλιξη όλη την επιχείρηση σημαίνει ότι φτάνουμε μέχρι Σεπτέμβριο. Εδώ από Αύγουστο έχουμε μελτέμια. Είναι επισφαλής και το ξέρουν αφού έχουν προβλέψει για λιμάνι καταφυγής.
Είναι ένα εντελώς αμφίβολο εγχείρημα, πειραματικό. Γίνεται για πρώτη φορά και το απλούστερο ερώτημα είναι: Αφού είναι τόσο ασφαλής διαδικασία, γιατί δεν πήγε να γίνει στα παράλια των Η.Π.Α. ή στα παράλια της Βρετανίας;
*Άρα γιατί η Μεσόγειος;
Η Μεσόγειος επιλέχθηκε διότι σε όλες τις άλλες πολιτείες οι περιβαλλοντικοί όροι και οι νομοθεσίες είναι πολύ σκληρές. Ακτιβιστικές και οικολογικές οργανώσεις είναι πολύ ισχυρές και έχουν πετύχει μεγάλες καταδικαστικές αποφάσεις. Είναι προφανές ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ούτε με τα κιάλια δεν θα έβλεπε αμερικανικές ακτές αν επιχειρούσε το ίδιο πράγμα.
Τώρα με χρήματα των Ευρωπαίων, με χρήματα των φορολογουμένων δήλαδή, και με χρήματα του Οργανισμού κάνει το εγχείρημα εδώ και αν πετύχει θα μπορεί να πει στους Αμερικανούς ότι «με ακόμη καλύτερη τεχνολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα φέρω τα χημικά όπλα που εγώ παρασκεύαζα και πούλησα σε χώρες όπως η Συρία να τα υδρολύσω και να τα χρησιμοποιήσω μετά σε φαρμακοβιομηχανίες και φυτοφάρμακα». Ουσιαστικά κρύβεται ένας τζίρος εκατομμυρίων πίσω από αυτά.
*Οι Κρητικοί πως αντιδρούν;
Η κοινωνία της Κρήτης είναι η μόνη ίσως που αντέδρασε άμεσα με μεγάλες κινητοποιήσεις με πιο χαρακτηριστική στο Αρκάδι. Το ερχόμενο Σάββατο έξω από την αμερικανική βάση στη Σούδα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+