AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Wednesday, July 16, 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινό μέτωπο για τις παραλίες

0 comments

Για «νομοθετικό τερατούργημα» που «επιτρέπει, προετοιμάζει και κατοχυρώνει μια ανεπίστρεπτη περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή, αλλά και μια εθνική καταστροφή», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του κόμματος ενάντια στο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς που προωθεί η κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε «ένα κοινό αγώνα χωρίς υπόγειους υπολογισμούς, κομματικά καπέλα και κρυφές στρατηγικές». «Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να τους σταματήσουμε», τόνισε.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη χαρά του πως πριν από το ΣΥΡΙΖΑ «έχουν ήδη κινητοποιηθεί δεκάδες οργανώσεις του οικολογικού χώρου, επιστημονικοί φορείς, αυτοδιοικητικοί φορείς, τοπικές κοινωνίες και κινήματα». «Δεν πρόκειται για μια κομματική πρωτοβουλία ή για μια πρωτοβουλία κομμάτων. Αλλά για μια πρωτοβουλία πλατιάς συσπείρωσης πρωτίστως κοινωνικών αλλά και πολιτικών δυνάμεων πάνω σε έναν κοινό στόχο: Να προστατέψουμε τους αιγιαλούς και τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της χώρας μας από μια ανεπανόρθωτη καταστροφή».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως πρόκειται για ένα «μαύρο νομοσχέδιο» που παραβιάζει το Σύνταγμα, τους νόμους, τις διεθνείς συνθήκες και περιφρονεί τη θέληση του ελληνικού λαού. «Με το νομοσχέδιο αυτό, που αφορά σε ακτές, παραλίμνιες και παρόχθιες ζώνες, υπονομεύεται σε πρωτόγνωρο βαθμό το μέγεθος, το καθεστώς και ο χαρακτήρας της δημόσιας περιουσίας, αλλά και ευρύτερα η φύση, οι παραδόσεις και το μέλλον της χώρας», ανέφερε και συνέχισε: 

«Ανατρέπεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη απόλαυση των δημόσιων αγαθών, η κατοχυρωμένη από αιώνες διάσταση των δημόσιων κτημάτων ως «κοινής χρήσης πράγματα, εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας» και, επομένως, προσβάλλεται ευθέως κάθε επιστημονική, δικαιακή και κοινή λογική».

«Όση έκταση θέλει κανείς θα την εκμεταλλεύεται, χωρίς όρια. Όση και όποια έκταση θέλει κανείς θα την αποκόπτει απ’ την κοινή χρήση, καταργώντας έτσι την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβασης στις ακτές. Όπου δεν περισσεύει ικανή έκταση παράκτια ή παρόχθια προς εκμετάλλευση, θα επιτρέπεται το μπάζωμα της θάλασσας ώστε να μεγαλώσει το οικόπεδο. Και -προσέξτε τη διαστροφή το μπάζωμα θα μετριέται με τα κρεβάτια».

«Ο καθορισμός παραλίας δεν θα είναι υποχρεωτικός, δεν θα γίνεται αυτεπάγγελτα, ούτε θα έχει κάποιες ελάχιστες διαστάσεις. Οποιοδήποτε τετελεσμένο στον χώρο από πλευράς δόμησης, όχι απλώς θα νομιμοποιείται, αλλά θα αναγνωρίζεται και ως όριο που κατισχύει της οριοθέτησης του αιγιαλού. Και να σκεφτεί κανείς ότι η έως τώρα κύρωση γραμμής αιγιαλού καλύπτει μόλις το 8% της ακτογραμμής των 15.000 χλμ.» 

«Πρόκειται για ένα νομοθετικό έκτρωμα που κατάφωρα παραβιάζει το Σύνταγμα, τη νομολογία του ΣτΕ, τη νομολογία αιώνων (από το ρωμαϊκό δίκαιο ήδη για την ακρίβεια), αλλά και τους στοιχειώδεις κοινούς τόπους της επιστημονικής κοινότητας», τόνισε, σημειώνοντας πως εκτός των άλλων «παραβιάζει και το κοινοτικό δίκαιο» καθώς οι ακτές, οι παραλίες και οι αιγιαλοί προστατεύονται και από την συνθήκη της Βαρκελώνης ως «κοινή φυσική και πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση προς όφελος των σημερινών και μελλοντικών γενεών».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς «περιγράφει με τον πιο απεχθή τρόπο την πολιτική του πλιάτσικού, την πολιτική της πειρατείας σε βάρος της χώρας μας, στις ορέξεις των πιο αρπακτικών κύκλων του διεθνούς κεφαλαίου είναι αυτό ακριβώς το νομοσχέδιο». «Αν κάτι αντανακλά την πολιτική ποιότητα της συγκυβέρνησης του κου Σαμαρά και Βενιζέλου, είναι αυτό το νομοσχέδιο», τόνισε.

«Μιλούν συνήθως με μεγάλα λόγια για τη πατρίδα, αλλά είναι έτοιμοι να παραδώσουν δίχως δεύτερη σκέψη, τους πιο όμορφους τόπους αυτής της πατρίδας στην καταστροφή. Μιλούν επίσης πολύ για ανάπτυξη, αλλά κατανοούν την ανάπτυξη ως παράδοση σε κερδοσκόπους και τζογαδόρους χωρών και ψυχών. Μιλούν πολύ για την τουριστική βιομηχανία, αλλά την απαξιώνουν με τον πιο χυδαίο τρόπο, μετατρέποντας τις ακτές σε μπαζωμένα οικόπεδα. Και αναγορεύοντας την αρπαχτή σε κατοχυρωμένη διά νόμου πρακτική», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μετά την απόφασή τους να παραβιάσουν το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής προκειμένου να αποτρέψουν τη συζήτηση για δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις τους. Δεν θα διστάσουν να συρρικνώσουν τη δημοκρατία, να παραβιάσουν το Σύνταγμα, να εκφυλίσουν ακόμα και την ίδια τη κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Είναι καθήκον μας να τους σταματήσουμε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως οι 51 κατ επιλογήν βουλευτές της πλειοψηφίας στο θερινό τμήμα της Βουλής, που δια βοής ψηφίζουν για να αποφασίσουν αν θα εφαρμοστεί ή όχι το Σύνταγμα, δεν εκπροσωπούν παρά μια ισχνή μειοψηφία στην ελληνική κοινωνία». Όπως επισήμανε «ο μόνος δρόμος για να το πετύχουμε είναι ο δρόμος του κοινού αγώνα, η συμμαχία όλων εκείνων που θέλουν να υπερασπιστούν το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου». «Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ελάχιστης συναίνεσης για τα μέγιστα αγαθά που βάλλονται, υποθηκεύονται και αμφισβητούνται. Και εδώ, δεν μπορεί να υπάρχει κανένας δισταγμός. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει κανένας υπόγειος υπολογισμός, κανένα κομματικό καπέλο, καμιά κρυφή στρατηγική», συμπλήρωσε

«Το διακύβευμα είναι τόσο κρίσιμο και η πολιτική της συγκυβέρνησης τόσο απροκάλυπτα καταστροφική, ώστε να μην αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις», τόνισε, σημειώνοντας πως «η κοινή μάχη θα πρέπει να δοθεί εντός και εκτός Βουλής». Παράλληλα επισήμανε πως ο αγώνας δεν θα σταματήσει στη Βουλή προειδοποιώντας πως «ακόμα και αν το νομοσχέδιο περάσει θα μας βρει μπροστά του κάθε «επενδυτής» που θα επιχειρήσει να φράξει, να μπαζώσει, να καταστρέψει και το πιο μικρό τμήμα της πατρίδας μας».

«Είναι μακριά νυχτωμένοι και θα βγουν χαμένοι όσοι πιστεύουν ότι οι πολίτες, τα κινήματα, οι τοπικές κοινωνίες, η ελληνική κοινωνία, θα δεχτούν με σταυρωμένα χέρια την καταστροφή που κάποιοι βαφτίζουν επενδύσεις. Θα μας βρουν μπροστά τους ενωμένους και αποφασισμένους», δήλωσε και κατέληξε:

«Δηλώνουμε ότι η επερχόμενη κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, μια κυβέρνηση που θέλουμε να εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και να έχει ως πρώτο στόχο την εθνική σωτηρία, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να συνομολογήσει τη συνέχιση της καταστροφής εν ονόματι της συνέχειας του κράτους. Δεν είναι συνέχεια του κράτους η συνέχεια του κομματικού και επιχειρηματικού παρακράτους. Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς επενδυτές. Ο καλύτερος λογαριασμός εδώ είναι ένας: Κάτω τα χέρια από τους αιγιαλούς, τις παραλίες, τις ακτές, τον πολιτισμό και τις μνήμες της Ελλάδας. Γιατί θα βρείτε μπροστά σας όχι το ΣΥΡΙΖΑ ή τα κόμματα και τους βουλευτές που διαφωνούν. Θα βρείτε μπροστά σας όλες τις ελληνίδες και όλους τους έλληνες»

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+