AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, February 25, 2014

ΚΥΠΡΟΣ: ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝIΑΚΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟΥ

0 comments
ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ Iskra


Το σχέδιο Ανάν μπορεί να το απέρριψε, παρά τις τρομακτικές πιέσεις, με συντριπτική πλειοψηφία ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει για τον αμερικανο-βρετανικό ιμπεριαλισμό, την εθελόδουλη μνημονιακή Κυπριακή δεξιά του Ν. Αναστασιάδη και το ελληνικό πολιτικό μνημονιακό κατεστημένο και πρώτα απ΄ όλα για την παραδομένη κυβέρνησηΣαμαρά – Βενιζέλου.

ΗΠΑ, Βρετανία αλλά και η Γερμανική ΕΕ, θεωρούν νέα «χρυσή ευκαιρία» το γεγονός ότι η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται υπό νεοαποικιακή μνημονιακή οικονομική κηδεμονία. «Χρυσή ευκαιρία» για να μετατρέψουν την Κύπρο από οικονομικό και σε θεσμοποιημένο ιμπεριαλιστικό και στρατιωτικό προτεκτοράτο.

Η Κοινή Διακήρυξη που συνομολόγησαν, υπό την αμερικάνικη αιγίδα, ο Ν. Αναστασιάδης και Ντ.Ερογλου με την συμφωνία των Αντ. Σαμαρά και Ερντογάν, ως πλαίσιο για τη «λύση» του κυπριακού, αποτελεί μια μεγάλη παγίδα με σχεδόν προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα.

Αυτή η Κοινή Διακήρυξη, σύμφωνα με διαπιστώσεις έγκυρων αναλυτών, όχι μόνο κινείται στα χνάρια του απαράδεκτου σχεδίου Ανάν αλλά και συνιστά περαιτέρω οπισθοχώρηση απ΄ αυτό.

Αυτή η Κοινή διακήρυξη δεν αναφέρει τίποτε για την απομάκρυνση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο.

Δεν θίγει καθόλου το απαράδεκτο καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων επί του Κυπριακού κράτους, κάτι που δεν έχει την παραμικρή σχέση με ανεξάρτητη χώρα.

Δεν αναφέρει τίποτε για το καθεστώς των Αγγλικών κυρίαρχων βάσεων στην Κύπρο που παραπέμπουν ευθέως σε Βρετανικό αποικιακό καθεστώς.

Χωρίς ,όμως, συμφωνία επ’ αυτών των θεμάτων είναι αδιανόητο να μιλάμε για διαπραγματεύσεις με θετική προοπτική για ένα ανεξάρτητο κράτος οποιασδήποτε ομόσπονδης μορφής.

Πέραν αυτών, όμως, η Κοινή Διακήρυξη καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία, επαναφέρει την ορολογία των «συνιστώντων Κρατών» που περισσότερο παραπέμπει σε διχοτόμηση παρά σε διζωνική ομοσπονδία. Παραλείπει το αδιαίρετο της κυριαρχίας του νέου κράτους, ανοίγοντας το δρόμο για δύο εσωτερικές κυριαρχίες, ενώ το λεγόμενο «κατάλοιπο» της εξουσίας εκχωρείται στα «συνιστώντα κράτη» χωρίς δέσμευση για επαρκείς και ουσιώδεις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης και χωρίς να αποσαφηνίζεται ο χαρακτήρας της εκπροσώπησης σε αυτήν και των τρόπων επίλυσης των διαφορών.

Εξαιρετικά εντυπωσιακές και άκρως αποκαλυπτικές υπήρξαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, με βάση τις οποίες η «επανένωση» της Κύπρου, στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, θα συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ!

Οι δηλώσεις του Ν. Αναστασιάδη φέρνουν στο φως ορισμένους από τους βαθύτερους σχεδιασμούς της «νέας λύσης» του Κυπριακού, στην οποία συναινούν από κοινού ο Πρόεδρος της Κύπρου με τονΈλληνα Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο.

Αυτή η «νέα λύση», που προωθεί εσπευσμένα ο Αμερικανο-βρετανικός παράγοντας, συνεπικουρούμενος από τη Γερμανία, επιδιώκει να διαμορφώσει ένα νέο αμερικανο-βρετανικό προτεκτοράτο, που θα συναποτελείται από δύο «συνιστώντα κράτη» στη «συσκευασία του ενός» και το οποίο θα οφείλει την ύπαρξή του αποκλειστικά στον ιμπεριαλιστικό νεοαποικιακό έλεγχό του, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα προσλάβει και απροκάλυπτη θεσμική μορφή.

Αυτό το νέο «προτεκτοράτο» θα αποτελεί δορυφορικό μόρφωμα περί το Ισραήλ και ενδεχομένως να γίνει ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ. Απώτερος στόχος μια ευρω-ατλαντική Pax Americana στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή Ελλάδας-Τουρκίας-Ισραήλ σε κοινό άξονα, αφού παράλληλα υποβοηθηθεί η «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου».

Το βέβαιον είναι ότι η εγκαινιασθείσα διαδικασία του νέου Ανάν στην Κύπρο, αποτελεί μόνο την αρχή μεγάλων ετεροβαρών, υπό την ιμπεριαλιστική αιγίδα, διευθετήσεων στην περιοχή μας, με επικίνδυνες προεκτάσεις.

Το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Ερογλου- Σαμαρά – Βενιζέλου- Νταβούτογλου – Ερντογάνσε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση τουΚυπριακού σε όφελος ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα, μακριά από ιμπεριαλιστικές κηδεμονίες αλλά και επεμβάσεις των αντιδραστικών δυνάμεων σε Τουρκία και Ελλάδα, να ζήσουν ειρηνικά και να ευημερήσουν σε μια ενωμένη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομόσπονδη,δημοκρατική και προοδευτική Κύπρο.

Αντίθετα, αυτό το κοινό ανακοινωθέν και ειδικά στη σημερινή συγκυρία, είναι αδύνατο να «διορθωθεί»και το μόνο που μπορεί να «εγγυηθεί» είναι μεγάλους κινδύνους και περιπέτειες, ίσως και ανεπανόρθωτες.

Iskra

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+