AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Wednesday, February 26, 2014

Η ΕΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΥΡΩΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

0 comments
Πηγή: http://iskra.gr
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΙΩΤΑ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ
Διαδηλωτές απέκλεισαν την Παρασκευή (25/2) την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο τουΣαράγεβο, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα.
Διαδηλώσεις διοργανώνονται στην πρωτεύουσα της Βοσνίας καθημερινά από τις 6 Φεβρουαρίου.
Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η παραίτηση της κυβέρνησης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας.
Η άτυπη ομάδα πολιτών «Συνέλευση πολιτών του Σαράγεβο» που συγκροτήθηκε πριν από 10 ημέρες, έλαβε την Παρασκευή θετική απάντηση από την ηγεσία της τοπικής Βουλής του καντονιού του Σαράγεβο όσον αφορά τα τέσσερα αιτήματά της.
«Γίνεται αποδεκτό το αίτημα της 'Συνέλευσης πολιτών' για τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις θετικές νομικές διατάξεις», επεσήμανε η πρόεδρος της τοπικής ΒουλήςΜίριανα Μάλιτς, καλώντας τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο σώμα σε διάστημα επτά ημερών να καταθέσουν ονόματα υποψηφίων πρωθυπουργών.
Αποδεκτά έγιναν τα αιτήματα για μείωση των μισθών των αξιωματούχων σε επίπεδο καντονιού και η κατάργηση του δικαιώματος πρόσθετων επιδομάτων καθώς και η συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει τις συνθήκες, υπό τις οποίες παραδόθηκε στις φλόγες η έδρα της τοπικής κυβέρνησης στις 7 Φεβρουαρίου.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Το μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-ΕρζεγοβίνηςΝεμπόισα Ραντμάνοβιτςπροειδοποίησε ότι την "1η Μαρτίου ετοιμάζονται μεγάλες διαδηλώσεις με στόχο την επαναφορά του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης".
Γι' αυτό, αποστολή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας είναι η διαφύλαξη της συμφωνίας του Ντέιτον, η οποία όχι μόνον έφερε ειρήνη, αλλά και επιβεβαίωσε και τις σχέσεις της Σερβικής Δημοκρατίας ως οντότητας της Βοσνίας, τόνισε ο κ. Ραντμάνοβιτς, εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, σε ομιλία του στη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η ανάκληση του γενικού προξένου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στις ΗΠΑ, Μπράνε Πέτσανατς, με την οποία ο κ. Ραντμάνοβιτς διαφώνησε, υπογραμμίζοντας ότι είναι καταστροφική για τα ζωτικά συμφέροντα της Σερβικής Δημοκρατίας.
Η τριμερής προεδρία της Βοσνίας, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των Μουσουλμάνων, των Κροατών και των Σέρβων, στις 13 Φεβρουαρίου, ανακάλεσε τον γενικό πρόξενο της Βοσνίας επειδή διοργάνωσε στο Σικάγο εκδήλωση για την 9η Ιανουαρίου, Ημέρα της Σερβικής Δημοκρατίας.
Ο κ. Ραντμάνοβιτς ανήγγειλε ότι θα υποβάλει αίτημα για την "προστασία των συμφερόντων των οντοτήτων". Για να ισχύσει η απόφαση της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, πρέπει να ληφθεί ομόφωνα. Επειδή αυτό δεν επιτεύχθηκε στην περίπτωση του γενικού προξένου στις ΗΠΑ, δόθηκε το περιθώριο στο μέλος που καταψήφισε την απόφαση σε διάστημα 72 ωρών να δηλώσει, αν η απόφαση είναι καταστροφική για τα ζωτικά συμφέροντα της οντότητας. Για την απόφαση παίρνει θέση η Βουλή της οντότητας σε διάστημα 10 ημερών.
Ο Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς είπε ότι η Σερβική Δημοκρατία, με βάση τη συμφωνία του Ντέιτον, έχει δικαίωμα να προστατεύσει την οντότητα και το λαό και ότι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη συνεχώς "υπάρχουν ομάδες που θέλουν επιστροφή στα παλιά και να επιβάλουν τη δική τους βούληση".
Ο κ. Ραντμάνοβιτς είπε ότι τα άλλα δύο μέλη της τριμερούς προεδρίας της ΒοσνίαςΜπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς, δεν είχαν επιχειρήματα για την ανάκληση του γενικού προξένου και ότι έλαβαν λανθασμένη απόφαση.
Αναρωτήθηκε, μάλιστα, αν οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στη συνέχεια στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας ήταν τυχαίες.
 
"Νομίζω ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δεν πρόκειται για πίεση στον γενικό πρόξενο, αλλά για πίεση με στόχο την αλλαγή του Συντάγματος της Βοσνίας. Βασικό αίτημα των διαδηλώσεων είναι να καταργήσουμε την προεδρία της Βοσνίας, τα καντόνια, κι αυτό προχωρά" είπε ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας.
Ανέφερε ακόμη ότι οι Μουσουλμάνοι συνεχώς γιορτάζουν την 1η Μαρτίου ως γιορτή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αν και με καμία πράξη δεν έχει καθοριστεί ως επίσημη γιορτή και θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να γιορτάζεται η 9η Ιανουαρίου.
ΣΥΡΙΖΑ: "ΌΧΙ" ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ
Την αλληλεγγύη του στα "δίκαια και προοδευτικά αιτήματα του λαού και των εργαζομένων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης" εκφράζει το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του και καταδικάζει "σε όλους τους τόνους οποιαδήποτε αστυνομική ή στρατιωτική εμπλοκή της Ε.Ε.". Επιπλέον, εκφράζει την ανησυχία του για τις "ευρύτερες επιδιώξεις της Ε.Ε. - Γερμανίας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης".
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:
"Σχεδόν ένας μήνας κινητοποιήσεων συμπληρώνεται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Αφετηρία των μεγάλων αυτών κινητοποιήσεων είναι οι εργατικές διεκδικήσεις για αξιοπρεπή εργασία και ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων εργοστασιακών μονάδων.
Γρήγορα τα παραπάνω αιτήματα αγκαλιάστηκαν από την πλειοψηφία των πολιτών στην Ομοσπονδία Βοσνίας - Ερζεγοβίνης όσο και στην Σερβική ενότητα του ομόσπονδου κράτους με αποτέλεσμα την παραίτηση αρκετών περιφερειακών κυβερνήσεων.
Οι εργαζόμενοι της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ενός κράτους αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια, μετά από 20 χρόνια διεκδικούν ουσιαστική δημοκρατία, απέναντι στα διεφθαρμένα κυρίαρχα κόμματα και στους διαιρετικούς εθνικισμούς.
Οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις και τα αντι-νεοφιλελεύθερα αιτήματα των εργαζομένων ανησύχησαν τον αυστριακό Ύπατο Αρμοστή και τους εμπνευστές του στάτους της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης οι οποίοι, ταυτόχρονα με την αστυνομική καταστολή, προειδοποιούν για την επέμβαση ευρω-ενωσιακών αστυνομικών ή και στρατιωτικών δυνάμεων.
Πιθανή τέτοια εξέλιξη προϊδεάζει για άκρως επικίνδυνα σενάρια παρέμβασης σε κυρίαρχα κράτη της Ευρώπης δυνάμεων καταστολής ή και του λεγόμενου ευρωστρατού απέναντι στους λαούς που αντιστέκονται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται αλληλέγγυος στα δίκαια και προοδευτικά αιτήματα του λαού και των εργαζομένων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, καταδικάζει σε όλους τους τόνους οποιαδήποτε αστυνομική ή στρατιωτική εμπλοκή της Ε.Ε. και εκφράζει την ανησυχία του για τις ευρύτερες επιδιώξεις της Ε.Ε. - Γερμανίας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης".
ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Πέντε νέους πολυεκατομμυριούχους απέκτησε τον τελευταίο χρόνο η Βοσνία της αποβιομηχάνισης, της φτώχειας και της μαζικής ανεργίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Νεζάβισνε Νόβινε" της Μπάνια Λούκα.
Οι πέντε νέοι πολυεκατομμυριούχοι διαθέτουν περιουσία πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία από τη διεθνή εταιρεία "Wealth-X" από τη Σιγκαπούρη που ειδικεύεται στη συλλογή στοιχείων για τις οικονομικές ελίτ σε όλο τον κόσμο.
"Στη Βοσνία ζουν 90 πολυεκατομμυριούχοι, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά πέντε άτομα ή σε ποσοστό 5,9% το 2012. Το κεφάλαιο που διαθέτουν εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 9 δισ. δολάρια" υποστήριξε ο Φάουζι Αχμάντ, διευθυντής επικοινωνίας της "Wealth-X".
"Είναι χαρακτηριστικό για χώρες όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη με ημι-δημοκρατικά και μη δημοκρατικά συστήματα. Οι υπερβολικά πλούσιοι είναι ολοένα και περισσότεροι, όπως είναι ολοένα και περισσότεροι οι υπερβολικά φτωχοί, και η μεσαία τάξη χάνεται. Είναι πολύ εύκολο να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ένας αριθμός πλουσίων απέκτησε περιουσία με παράνομο τρόπο" σχολιάζει ο αναλυτής του Επιμελητηρίου Εξωτερικού Εμπορίου της Βοσνίας Ίγκορ Γκάβραν.
Η Βοσνία - Ερεγοβίνη, με βάση την αύξηση του αριθμού των πλουσίων, είναι πολύ κοντά στη Σερβία, η οποία με 100 πολυεκατομμυριούχους καταλαμβάνει την 29η θέση στην Ευρώπη. Κορυφαία θέση από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας καταλαμβάνει η Κροατία, η οποία με 280 πολυεκατομμυριούχους βρίσκεται στην 23η θέση στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους πολυεκατομμυριούχους είναι η Γερμανία, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ηΒρετανία και στην τρίτη η Ελβετία, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+