AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Monday, August 26, 2013

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ: ΤΕΜΑΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ)

0 comments
Πηγή: iskra.gr
ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΛΑΡΚΟ!
ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΚΑΙ ΣΤΟ «ΔΡΟΜΟ» ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!
Σε ένα από τα μεγαλύτερα εθνικάπαραγωγικάκαι εργασιακά εγκλήματα εξελίσσονται οι βρώμικες επιλογές της τροϊκανής κυβέρνησηςΣαμαρά - Βενιζέλου και των κυρίαρχων κύκλων τηςΕΕ, με την τελευταία να διαδραματίζει έναν εξόχως αντιδραστικό ρόλο εξάρθρωσης τουπαραγωγικού ιστού, σε όφελος των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες δεσπόζουν στους χώρους των εξοπλισμών και του ορυκτού πλούτου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την κυβερνητική σύσκεψη που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα (26/8) αργά το απόγευμα υπό τον υπουργό Οικονομικών ΓΣτουρνάρα και με συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώφης Γεννηματά (για ΕΑΣΕΛΒΟ) και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου (για ΛΑΡΚΟ), οι αποφάσεις που δρομολογούνται και θα ολοκληρωθούν ως το τέλος της εβδομάδας, είναι οι χειρότερες δυνατές για το μέλλον των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟκαι της ΛΑΡΚΟ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τα ΕΑΣ προβλέπεται η διάσπασή τους σε «αμυντικό» και «πολιτικό» σκέλος, με το τελευταίο να βάζει «λουκέτο» και το πρώτο να εντάσσεται στο καθεστώς του άρθρου 14Β του Ν. 3429, στο οποίο εντάχθηκε πρόσφατα η ΕΡΤ με τα γνωστά συνεπακόλουθα.
Όσον αφορά την ΕΛΒΟ, οι ίδιες πληροφορίες μιλάνε για ειδική εκκαθάρισή της με τον ορισμό ειδικού εκκαθαριστή στη βάση του άρθρου 14Α του Ν. 3429/05.
Τέλος, για τη ΛΑΡΚΟ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένταξή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και στη συνέχεια τον τεμαχισμό της και την τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων.
Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι από τις ως άνω εξελίξεις, όπως θα ολοκληρωθούν, το μεγάλο θύμα είναι οι εργαζόμενοι (ΕΑΣ: 850, ΕΛΒΟ: 350, ΛΑΡΚΟ: 1000), οι οποίοι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μένουν στον «αέρα» και στο δρόμο!
Είναι προφανές ότι η μόνη απάντηση στο εθνικό έγκλημα κυβέρνησης-ΕΕ είναι ο ενωτικός αγώναςόχι μόνο των εργαζομένων σε ΕΑΣΕΛΒΟΛΑΡΚΟ αλλά και συνολικότερα της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων που συντρίβονται από τις εξελίξεις με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΕΑΣ - ΕΛΒΟ
"ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟ ΛΑΟ
Με αφορμή την διυπουργική σύσκεψη, που έγινε σήμερα (26/8) στο Υπουργείο Οικονομικών, οι βουλευτές και μέλη του Τομέα Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, Α΄ Πειραιά και Νησιών καιΒασίλης Χατζηλάμπρου, Αχαϊας, παρέστησαν επί τέσσερις ώρες στο Υπουργείο Οικονομικώνσυμπαραστεκόμενοι στην κινητοποίηση των εργαζομένων. Μετά το πέρας της σύσκεψης, οι δυο βουλευτές έκαναν την παρακάτω δήλωση :
«Καθώς οι ατέρμονες κυβερνητικές συσκέψεις για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων(ΕΑΣ ΑΒΕΕ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ ΑΒΕ) συνεχίζονται, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι μοναδικός σκοπός της Πολιτικής Ηγεσίας των Υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας είναι να δώσουν συγχωροχάρτι στην κακοδιαχείριση των διορισμένων κομματικών διοικήσεων και να φορτώσουν στον Έλληνα φορολογούμενο τις συνέπειες των καταστροφικών τους επιλογών, χωρίς φυσικά να λαμβάνουν οποιαδήποτε πρόνοια για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, η κυβερνητική επιλογή αναδεικνύει και σε αυτήν την περίπτωση την πλήρη υποταγή στην Τρόικα και στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πράγματι αλήθεια ότι, εξαιτίας των αποτυχημένων πρακτικών ημέτερων διοικήσεων, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει συσσωρευμένα χρέη προηγούμενων ζημιογόνων χρήσεων. Είναι, όμως, επίσης αλήθεια ότι με την συνεπή εφαρμογή ενός δομημένου προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ ΑΒΕΕ στις 24 Ιουλίου, οι εταιρείες αυτές μπορούν και στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων να ανταποκριθούν και τα χρέη τους να εξοφλήσουν χωρίς να επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο ούτε με ένα (1ΕΥΡΩ. Απέναντι στην πρόταση αυτή, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας παραθέτουν τις επιλογές είτε της «αναδιάρθρωσης», είτε της «ειδικής εκκαθάρισης». Όμως, από την περιγραφή των επιλογών αυτών στα άρθρα 14α και 14β του Νόμου 3429/2005, όπως τροποπιήθηκε πρόσφατα και ισχύει, δυο συμπεράσματα συνάγονται:
1. Και οι δυο επιλογές οδηγούν σε απολύσεις προσωπικού
2. Και οι δυο λύσεις συνεπάγονται εκποίηση του ενεργητικού των εταιρειών και μετακύλιση του σημερινού χρέους, το οποίο τα κομματικά στελέχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν – που αλλού; - στονκρατικό προϋπολογισμό και τον φορολογούμενο πολίτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ένα σαφές και ξεκάθαρο ΟΧΙ σε τέτοιες προκρούστειες λύσεις και καλεί τις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας να προσέλθουν άμεσα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για να συζητήσουν μια ευρείας αποδοχής λύση για το μέλλον της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Παράλληλα, η κλιμάκωση του αγώνα των εργαζόμενων σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και η συνεύρεσή τους με τους άλλους κλάδους (καθηγητέςγιατρούς,εργαζόμενους στην ΕΡΤ κ.α.), σε έναν αγώνα για μια Ελλάδα της παραγωγής και της προκοπής, χωρίς μνημόνια και τρόικες, μπορεί να αποτρέψει και την εκκαθάριση» της αμυντικής βιομηχανίας

Στη συνέχεια, η Iskra, προς σφαιρικότερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων αναγνωστών της, αναδημοσιεύει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ με πληροφορίες για τις κυβερνητικές κατευθύνσεις όσον αφορά το μέλλον των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ από διάφορες ιστοσελίδες, οι οποίες κινούνται σε ένα εντελώς διαφορετικό στίγμα σε σχέση με την Iskra.

ΠΟΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ
Ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις υπό τον υπουργό Οικονομικών για το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και ΕΛΒΟ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά (για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Μάκη Παπαγεωργίου (για ΛΑΡΚΟ).
«ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΦΙΚΤΟΥ» ΓΙΑ ΕΑΣ - ΕΛΒΟ
Σε ανακοίνωση του το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι το ζήτημα της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ εξετάστηκε σε βάθος, με τα συναρμόδια υπουργό να προωθούν «λύση στο πλαίσιο του εφικτού». Η σχετική απόφαση θα ληφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ
Πραγματοποιήθηκε, επίσης, συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και τουυπουργείου Περιβάλλοντος με εκπροσώπους των εργαζομένων, κατά την οποία τους παρουσιάστηκε η πρόταση που θα υποβάλει η κυβέρνηση στους εταίρους, «με στόχο της διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ».
ΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέλη των διοικήσεων των εταιρειών που συμμετείχαν στις συσκέψεις, αλλά και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ανά εταιρεία φέρεται να προκρίνονται, έως τώρα, τα εξής:
Για τα ΕΑΣ, το μείζον πρόβλημα είναι εκείνο των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν την περίοδο 2004- 2012, και για τις οποίες προέκυψε πρόσφατα θέμα επιστροφής στηνΕυρωπαϊκή Ένωση, ως αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.
Η λύση που προτείνεται είναι η διάσπαση του αμυντικού σκέλους των ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93%- 95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό σκέλος. Έτσι, βάσει συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει την κατ' εξαίρεση παροχή ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η επιστροφή μόνο στο 5%- 7% του τμήματος των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς.
Στη συνέχεια, προτείνεται η ένταξη των ΕΑΣ στο άρθρο 14 Β του ν. 3429 (στο οποίο εντάχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες με τροπολογία η ΕΡΤ) και που προβλέπει την κατάργησησυγχώνευση- αναδιάρθρωση μονάδων και την απόσπαση περιουσιακών στοιχείων. Θεωρείται κομβικό σημείο η επανεκκίνηση της εταιρείας, καθώς στο σκέλος των πυρομαχικών υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Οι σύμβουλοι του Δημοσίου που έχουν ετοιμάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, έχουν, μεταξύ άλλων, προτείνει τη συρρίκνωση της επιχείρησης κατά 80% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις σε ΥμηττόΑίγιοΕλευσίναΜάντρα και Λαύριο, ενώ απασχολεί περίπου 850 εργαζομένους. Επίσης, έχει δύο θυγατρικές εταιρείες: την Ηλεκτρομηχανική Κύμης και τηΜεταλλοβιομηχανική Ηπείρου, που κατασκευάζει τις μήτρες για τα νομίσματα του ευρώ. Το 2011, ηΕΑΣ ΑΕ παρουσίασε αρνητικά ίδια κεφάλαια 538 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις άνω του 1,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης, δεδομένου ότι εκτελούνται συμβόλαια των ενόπλων δυνάμεων, η διακοπή των οποίων ίσως δημιουργήσει προβλήματα εθνικής ασφάλειας .
Για την ΕΛΒΟ, προτείνεται η ένταξη στο άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, και ο ορισμός εκκαθαριστή από το υπουργείο Οικονομικών.
Για την επιχείρηση εκκρεμεί το ήμισυ της επιχορήγησης του 2013, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας να μην μπορεί να προχωρήσει η εκτέλεση προγραμμάτων, ενώ τα χρέη της είναι 25 εκατ. ευρώ (έναντι 800 εκατ. ευρώ των ΕΑΣ, τα οποία, όμως, έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία).Το Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος, έχει συμμετάσχει με 90 εκατ. ευρώ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το 2012 έκλεισε για την ΕΛΒΟ με ζημίες 19,2 εκατ. ευρώ (αναμένεται εφέτος να μειωθούν στα 15 εκατ. ευρώ), με μείωση του κύκλου εργασιώνκατά 91% και ίδια κεφάλαια 6,9 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ είναι απλήρωτοι επί 8 μήνες και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση, ενώ στην ΕΛΒΟ οι εργαζόμενοι είναι 4 μήνες απλήρωτοι. Στην ΕΛΒΟ, έχει προχωρήσει το σχέδιο αποχωρήσεων του προσωπικού και από τους 1.200 εργαζόμενους έχουν μείνει 350 άτομα.
Στη ΛΑΡΚΟ τέλος, απασχολούνται 1.000 εργαζόμενοι και η εταιρεία έχει συσσωρευμένα χρέη που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ, με σοβαρό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει την επιστροφή του συνόλου των κρατικών επιχορηγήσεων που έχει λάβει η εταιρεία, ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται η τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων.
Ο σύμβουλος του Δημοσίου έχει προτείνει τη λύση της ένταξης της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου η εταιρεία να προστατευτεί από τους πιστωτές της και ειδικά από τη ΔΕΗ, η οποία έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της μεταλλουργίας για οφειλή περίπου 300 εκατ. ευρώ.
ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία για την αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών, η οποία θα είναι διαφορετική για κάθε μια επιχείρηση, πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+