AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Friday, June 21, 2013

OI ΤΡΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΔΥΟΜΙΣΗ!

0 comments
Πηγή: iskra.gr
ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ!
ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟ Η ΔΗΜΑΡ!
Σοβαρές πολιτικές εξελίξεις πυροδότησε η υπόθεση τηςΕΡΤ, καθώς η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται στην απόσυρση της στήριξής της στην κυβέρνηση συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός, έχοντας την υποστήριξη του Ευ.Βενιζέλου, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματός του μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, στις 11:00. Όπως όλα δείχνουν, η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση και θα εξετάσει το ζήτημα της στήριξης ή ανοχής στην κυβέρνηση, εφόσον τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο Σπ.Λυκούδης απέφυγε να ξεκαθαρίσει την εικόνα, σημείωσε πάντως: «Είναι λογικό ο κόσμος να πιστεύει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι εκτός κυβέρνησης». Αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν στην κυβερνητική κρίση, σημείωσε: «Είμαστε η Αριστερά της ευθύνης, θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε και η Αριστερά της Δημοκρατίας».
Μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης θα ενημερώσει για τις αποφάσεις του τον πρωθυπουργό.
Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε στο τηλεοπτικό μήνυμά του αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και χαρακτήρισε θαρραλαία στη στάση του Ευ.Βενιζέλου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ του Αντ.Σαμαρά και του Ευ.Βενιζέλου για το μέλλον της δικομματικής -όπως όλα δείχνουν- κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο των επαφών των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του ανασχηματισμού (εφόσον παραιτηθούν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ), των αμέσως επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας.
Ο Ευ.Βενιζέλος έχει εξουσιοδοτηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του, όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά τις εξελίξεις.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Πέμπτης παρουσιάστηκε νέα εμπλοκή για το θέμα της ΕΡΤ, καθώς η ΔΗΜΑΡ επανέφερε την αρχική της πρόταση για την ΕΡΤ, δηλαδή τη δημιουργία μεταβατικού φορέα (εφόσον η ΕΡΤ έχει καταργηθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση) και την μεταφορά σε αυτόν όλων των υπαλλήλων της ΕΡΤ.
Η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών διήρκεσε μόλις μία ώρα και είκοσι λεπτά, καθώς έγινε σαφές ότι, τουλάχιστον από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, δεν μπορούσε να επέλθει συμφωνία στο θέμα της ΕΡΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες 45 λεπτά μετά την έναρξη της σύσκεψης οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ενημέρωσαν τους συνεργάτες τους, που βρίσκονταν σε άλλη αίθουσα του μεγάρου Μαξίμου να τηλεφωνήσουν στα μέλη των κοινοβουλευτικών τους ομάδων και να προετοιμαστούν συνεδριάσεις.
Η συζήτηση των τριών αρχηγών αμέσως μετά συνεχίστηκε για περισσότερο από μισή ώρα παρά το αδιέξοδο που είχε διαφανεί.
Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από τον κ. Σαμαρά, η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων 2.000 επαναπροσλήψεις, δεν ικανοποίησε τον κ. Κουβέλη, αλλά από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος θεώρησε ότι η λύση για τη μεταβατική λειτουργία είναι τέτοια που «μας επιτρέπει να συζητήσουμε το μεγάλο θέμα: την επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας».
Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αναχώρησαν από το Μαξίμου προς τα γραφεία των κομμάτων τους και ακολούθησε πυρετός διαβουλεύσεων, στην Ιπποκράτους, στην Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και στο πρωθυπουργικό γραφείο όπου κλήθηκαν όλοι οι υπουργοί, πλην εκείνων της ΔΗΜΑΡ, καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής.
Στο ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε για δεύτερη φορά εντός της ημέρας η Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη συμμετοχή του Πολιτικού Συμβουλίου. Αντιστοίχως, στη ΔΗΜΑΡ συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα με την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.
Πριν από τη σύσκεψη της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε ότι «στη σύσκεψη δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος αναφορικά με την ΕΡΤ», καθώς και ότι η ΔΗΜΑΡ επανέφερε την πρότασή της για αναδιοργάνωση με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζόμενους, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Δεν πρόκειται για τυπικό ή διαδικαστικό ζήτημα, αφορά στην ουσία του ζητήματος. Το μαύρο στη ραδιοτηλεόραση ήταν συγκεκριμένη επιλογή, όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων. «Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτο ότι παρά την προσωρινή διαταγή, το μαύρο παραμένει στις οθόνες.
«Δεν επήλθε συμφωνία. Επέμενα, για τους λόγους που προανέφερα. Στο κάτω-κάτω σε τίποτα δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων» εάν γινόταν αποδεκτή η πρόταση της ΔΗΜΑΡ.
«Η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου παρά την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ που γνώριζε με σαφήνεια. Προχώρησε και μάλιστα ερήμην των τεσσάρων υπουργών που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό μαρτυρά συγκεκριμένη επιλογή άρνησης της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων» είπε ο κ. Κουβέλης συμπληρώνοντας: «Εμείς επιμένουμε δεν είναι δική μας ευθύνη που δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος».
Στο θέμα της ΕΡΤ έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης που επιτρέπουν να συζητηθεί το μεγάλο θέμα της επαναθεμελίωσης της κυβερνητικής συνεργασίας, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κρατώντας σαφείς αποστάσεις σε σχέση με τη στάση του Φώτη Κουβέλη.

Ο Ευ.Βενιζέλος ήταν σαφής ότι τάσσεται κατά του ενδεχόμενου των πρόωρων εκλογών -αν και όπως είπε δεν τις φοβάται-, αφήνοντας σαφώς ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση υπό νέο πλαίσιο ενώ κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει και αυτή. «Τρύπες στο νερό για να κερδίσουμε φευγαλέες εντυπώσεις», δεν κάναμε και δεν κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Σε δήλωσή του, τις πρώτες πρωινές ώρες, δήλωσε ότι «κανείς δεν θέλει εκλογές, κανείς δεν θέλει ακυβερνησία» και στράφηκε κατά του Φώτη Κουβέλη λέγοντας ότι πρότασή του για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ισοδυναμεί με επιστροφή στο αμαρτωλό καθεστώς της ΕΡΤ, ενώ αντίθετα ο Ευ.Βενιζέλος «θαρραλέα» αποδέχτηκε τη λύση που προτάθηκε από την κυβέρνηση στη βάση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Εξάλλου, εξεδόθη η απόφαση του τμήματος αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόφαση που καταργεί την ΕΡΤ ΑΕ. Το ΣτΕ κινείται στο κλίμα της προσωρινής διαταγής που εξέδωσε ο πρόεδρός του Κ.Μενουδάκος και αναστέλλει την κοινή υπουργική απόφαση μόνο επί του σκέλους εκείνου που παύει τη μετάδοση εκπομπών και θεωρεί ότι η ΕΡΤ ΑΕ έχει καταργηθεί.

Ακόμη το δικαστήριο επιφυλάσσεται να επανέλθει αυτεπαγγέλτως εντός ευλόγου χρόνου για να διαπιστώσει υπήρξε συμμόρφωση.
ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟ Η ΔΗΜΑΡ
Συνεχίζονται τα ρήγματα στη ΔΗΜΑΡ μετά την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποχωρήσει το κόμμα του από το κυβερνητικό σχήμα και να επανεξετάσει τη στήριξή του προς την τρικομματική συγκυβέρνηση. Μετά τον Γρηγόρη Ψαριανό και ο Νίκος Μπίστης διαφοροποιήθηκε από την απόφαση Κουβέλη και επεσήμανε πως «το φάντασμα του Καρατζαφέρη» πλανάται πάνω από τη Δημοκρατική Αριστερά.
Ο κ. Μπίστης, σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο facebook, έκανε λόγο για παραλογισμό από τον Φώτη Κουβέλη, τον οποίο ωστόσο «ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες ο Σαμαράς», κατηγορώντας και τους δύο πολιτικούς ότι ενήργησαν «χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν την χώρα σε περιπέτεια».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μπίστης έπλεξε το εγκώμιο του Ευάγγελου Βενιζέλου χαρακτηρίζοντάς τoν ως «τη μόνη φωνή λογικής», ενώ αναφέρθηκε και στο μέλλον της ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας: «Λυπάμαι για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, που βολοδέρνει και όποια και αν είναι η τελική της επιλογή (πχ ανοχή) έχασε το τρένο και το φάντασμα της καταληξης του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω της».
Η ανάρτηση του Νίκου Μπίστη:
Ο Κουβελης ολοκλήρωσε σημερα τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες ο Σαμαρας. Και οι δυο χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν την χωρα σε περιπέτεια. Ξέρω οτι ορισμένοι θα ψάξετε τα " βαθύτερα αίτια" και θα αναλωθείτε σε αναλύσεις.Ματαιοπονειτε. Οι Αγγλοι το λένε "It is the short answer". Ο Σημιτης το είπε αλλιώς: " ελπίζω να έχουν μυαλό όσοι χειρίζονται την υπόθεση". Ο Βενιζέλος ηταν φωνή λογικής. Μπορούμε να διαφωνούμε μαζί του σε πολλά αλλα οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε οτι σε όλη την διάρκεια της κρίσης δεν έπαιξε με την σταθερότητα της χώρας. Λυπάμαι για την στάση της ΔΗΜΑΡ, που βολοδερνει και όποια και αν ειναι η τελική της επιλογή( πχ ανοχή) έχασε το τραίνο και το φάντασμα της καταληξης του Καρατζαφερη πλανάται πάνω της.
Κάθετα αντίθετος στην επιλογή του Φώτη Κουβέλη για απομάκρυνση από την τρικομματική των υπουργών της ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και δημοσιογράφος Γρηγόρης Ψαριανός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες εμφανίστηκε να λέει: «Με άλλη απόφαση έφυγε ο Κουβέλης από εδώ το μεσημέρι και άλλα είπε στο Μαξίμου», προσθέτοντας πως δεν προτίθεται να προσέλθει στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, B. Οικονόμου, δήλωσε πρωινή εκπομπή του MEGA ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση. «Κάνουμε μια δύσκολη προσπάθεια, αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί. Πρέπει και να στηρίξουμε και να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση και να πιούμε το πικρό ποτήρι μέχρι το τέλος», υποστήριξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+