AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Wednesday, June 19, 2013

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΜΕΣΩ ΑΠΕ!ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΩΝ!

0 comments
Πηγή: iskra.gr
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος διέψευσε με δηλώσεις του το τηλεγράφημα που μετέδωσε την Τρίτη(18/6) το ΑΠΕ, το οποίο του απέδιδε «νέες διευκρινίσεις» για την επίμαχη προσωρινή διαταγή για την ΕΡΤ.«Δεν προέρχονται από μένα» είπε ο κ.Μενουδάκος, αποδίδοντας τις «διευκρινίσεις» σε «άλλους νομικούς κύκλους».

To γεγονός ότι φτάνει και ο Πρόεδρος του ΣΤΕ, στο σημείο να διαψεύσει όσα ανέφεραν τηλεγράφημα του ΑΠΕ και τις ερμηνείες της "απόφασης - χρησμού" του, τα πράγματα δείχνουν να είναι πολύ σοβαρά και ο τρικομματικός συνεταιρισμός και κυρίως ο Α. Σαμαράς πολύ "στριμωγμένος".
Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, περί δήθεν ερμηνευτικής δήλωσης του, δίνει, πιθανότατα, μια γεύση για το ποιά «δημοκρατική» δημόσια τηλεόραση μας ετοιμάζουν!


Οι«διευκρινίσεις» μεταδόθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που ελέγχεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αργά το απόγευμα με προφανή στόχο να επηρεάσουν το περιεχόμενο των δελτίων ειδήσεων υπέρ της κυβερνητικής ερμηνείας της χθεσινής απόφασης αλλά και να προκαταλάβουν το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Λίγο πριν τα μεσάνυχτα,ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε στο tvxs.gr

Η ερμηνεία δικαστικών αποφάσεων μπορεί να δοθεί μόνο με ένδικο μέσο. Άτυπες διευκρινίσεις, ούτε προβλέπονται, ούτε είναι δυνατό να δίδονται από τα δικαστήρια. Αρμόδιος για την εκτέλεση των αποφάσεων είναι ο υπουργός ή άλλο διοικητικό όργανο κατά του οποίου απευθύνεται η απόφαση ή η προσωρινή διαταγή και βέβαια  σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων από τον ενδιαφερόμενο.
Συνεπώς, οι φημολογούμενες διαρροές και διευκρινίσεις  από το ΣτΕ , είναι νομικά ανυπόστατες και δεοντολογικά απαράδεκτες.

Επί της ουσίας πάντως , η επιλογή συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων οι οποίοι θα απασχοληθούν έστω προσωρινά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, οφείλει να γίνει με σεβασμό στην αρχή της ισότητας των Ελλήνων ενώπιον του  νόμου (αρ.4 παρ.1) και στις απορρέουσες από αυτήν απαιτήσεις διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες διαφάνειας και αντικειμενικότητας επιλογής των "χρήσιμων¨ υπαλλήλων και διαχωρισμού τους από τους " άχρηστους", φρονώ ότι ο μοναδικός σύννομος  τρόπος για να συνεχιστεί η μετάδοση των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης , είναι να παραταθεί προσωρινά η εργασιακή σχέση του συνόλου του προσωπικού της ΕΡΤ που ασχολείται με την παραγωγή ή τη μετάδοση τέτοιων προγραμμάτων, έως την έκδοση οριστικών αποφάσεων.

*Με πληροφορίες από το tvxs.gr

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ, χωρίς κρίσεις και σχόλια, από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με τη διάψευση του προέδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου αλλά και προηγούμενό της ρεπορτάζ σχετικά με τις ερμηνείες της απόφασης και τις δήθεν διευρινίσεις του προέδρου του ΣτΕ.ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

Η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων που φάνηκε να επιτυγχάνεται στη σύσκεψη της Δευτέρας, πολύ γρήγορα αποδείχθηκε προσωρινή. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προσέρχονται στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Μαξίμου με διαφορετικές γραμμές για το ζήτημα της ΕΡΤ και εκτιμήσεις για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει σχέδια για ένα μεταβατικό σχήμα της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεοράσης, με το οποίο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν κάθετα.

Σε αυτό το κλίμα, ο κίνδυνος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επανέρχεται ως ενδεχόμενο με μεγαλύτερη σφοδρότητα από πριν, ενώ η μόνη αποδεκτή λύση, η οποία θα έδινε διέξοδο θεωρείται ότι είναι η εκκαθάριση της ΕΡΤ εν λειτουργία. Το Μέγαρο Μαξίμου, προς το παρόν, δεν δίνει σημάδια ότι προτίθεται να υποχωρήσει και να αλλάξει τις προτάσεις του. 

Στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και στα κομματικά επιτελεία επικρατεί έντονη ανησυχία και προβληματισμός, καθώς πολλοί θεωρούν ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφικές για τη χώρα. 


ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕ


Στελέχη της Ιπποκράτους σχολίαζαν ότι αν δεν λειτουργήσει μέχρι και την Τετάρτη η ΕΡΤ, ο κ. Σαμαράς θα έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και θα φέρει πλήρως την ευθύνη για τυχόν ναυάγιο στις συζητήσεις.

Επιπλέον τόνιζαν ότι η μη συμμόρφωση προς την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ είναι ποινικό αδίκημα. 

Λάδι στη φωτιά φαίνεται ότι έριξαν και οι διαρροές περί «διευκρινίσεων», «ερμηνιών» και «οδηγιών» για τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης του προέδρου του ΣτΕ. Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολίασε:

«Προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια δήθεν «συμμόρφωσης» στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

»Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στην διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Όποίος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη» τονίζεται από το ΠΑΣΟΚ.

Οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κυβέλης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία καθώς και οι δύο ζητούν να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ με το κανονικό της πρόγραμμα και με το ίδιο προσωπικό. Όπως επισημαίνεται δεν υπάρχει χρόνος για να δημιουργηθεί ένας νέος δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να εκπέμψει σήμα όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ.

Ούτως ή άλλως, η δημιουργία νέου δημόσιου φορέα που θα χρησιμοποιεί δημόσιες συχνότητες απαιτεί νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή -αδύνατον να υπάρξει μέχρι την Τετάρτη, παρατηρούν στα δύο κόμματα. 

Αλλά και επί της ουσίας οι προτάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τη μεταβατική περίοδο αποτελούν νέα εστία έντασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μεταδίδουν ότι θα εκπέμψουν πρόγραμμα από άλλες συχνότητες, ότι θα λειτουργήσουν τη μεταβατική περίοδο με περίπου τριάντα δημοσιογράφους με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας και ότι αν δεν δεχτούν κάποιοι από τους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ θα επιστρατεύσουν δημοσιογράφους που εργάζονται σε υπουργικά γραφεία. 


ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ


Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα και ως προς το γενικότερο πολιτικό ζήτημα της κυβερνητικής συνοχής.

Ενδεικτικές της έντασης ήταν οι τοποθετήσεις που έγιναν το πρωί της Τετάρτης στο Mega, με τον Μ.Βορίδη να δηλώνει: «Πρέπει να δεχτούμε ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να λαμβάνει πρωτοβουλίες», τη Φ.Γεννηματά να απαντά: «Με αυταρχισμό αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη σε μια κυβέρνηση δεν μπορούμε να προσωρήσουμε» και τον Β.Οικονόμου να σημειώνει: «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγαίνουν μαζί με τη Δημοκρατία».

Την Τρίτη, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και το κλίμα ήταν τόσο βαρύ, ώστε αναπτύχθηκε ο προβληματισμός σχετικά με το πόσο μπορεί να υποχωρήσει ο κ. Κουβέλης, αν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση, ακόμα και αν θα παρίστατο στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη εφόσον δεν άνοιγε η ΕΡΤ. Το τελευταίο ενδεχόμενο αποκλείστηκε από στενούς συνεργάτες του, ο κ. Κουβέλης θα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου, όλα τα υπόλοιπα όμως παραμένουν ανοιχτά. 

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι έχουν κοπεί οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των επιτελείων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι όποιες συννενοήσεις γίνονται πλέον σε επίπεδο αρχηγών, ωστόσο η εμπιστοσύνη των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη προς τον κ. Σαμαρά έχει κλονιστεί. 

Κι αυτό, όχι μόνο εξαιτίας των χειρισμών και των «διαρροών» που έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και επειδή τη Δευτέρα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των τριών αρχηγών, συνεργάτες του πρωθυπουργού καταρχήν «διέρρευσαν» τα έξι σημεία για την ΕΡΤ και έπειτα την πρόταση του πρωθυπουργού στους δύο αρχηγούς να αναλάβουν θέσεις αντιπροέδρων. 

Η σχετική συζήτηση διαψεύστηκε και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΔΗΜΑΡ και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης προσβλήθηκαν, θεωρώντας ότι ο σκοπός της «διαρροής» αυτής από την πλευρά του κ. Σαμαρά ήταν να τους εμφανίσει ότι υποχωρούν στο θέμα της ΕΡΤ προκειμένου να εξασφαλίσουν θέσεις στην κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: in.gr

Ακολουθεί ολόκληρο το προηγούμενό ρεπορτάζ της Iskra σχετικά με τις ερμηνείες της απόφασης και τις δήθεν διευρινίσεις του προέδρου του ΣτΕ.


ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ!

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕ!

Νέες διευκρινίσεις έδωσε σήμερα Τρίτη (18/6) ,το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με την επίμαχη προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου, οι οποίες ξεκαθαρίζουν πως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι απολυμένοι και δεν πρόκειται να τους καταβληθεί μισθός.

Με το που έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ, το βράδυ της Δευτέρας 17/6, πολλοί από τους απολυμένους εργαζόμενους, που ήταν στην Αγία Παρασκευή, έκαναν λόγο για δικαίωση.
Όταν όμως κατάλαβαν ότι με την απόφαση του ΣτΕ, η ΕΡΤ ανοίγει μέχρι να κλείσει, άρχισαν να μουδιάζουν παρ'όλο που παρέμειναν στις αγωνιστικές επάλξεις, αφού γνώριζαν πως ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί, για την πλήρη απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και του νομοσχεδίου για τη δήθεν "εξυγίανση" της ΕΡΤ, μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά!
Δεν ήταν μάλιστα λίγοι αυτοί που μιλούσαν για σκωτσέζικο ντους, αφού γινόταν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει πίσω τις απολύσεις!Οι συνελεύσεις των εργαζόμενων το βράδυ της Δευτέρας και το πρωϊ της Τρίτης ολοκληρώθηκαν με αποφάσεις συνέχισης των αγώνων για ζωντανή και δημόσια τηλεόραση και παραμονής στο ραδιομέγαρο.

Κοινή ήταν άλλωστε η διαπίστωση, ότι η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ δεν έχει καμία αναφορά στα εργασιακά θέματα των υπαλλήλων της ΕΡΤ.

Σύμφωνα ,μάλιστα, με τις διευκρινήσεις που έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ μετά την έκδοση της απόφασης, υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η μετάδοση προγράμματος σε μεταβατικό στάδιο από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αρμόδιος υπουργός που είναι ο Γιάννης Σουρνάρας(!), θα πρέπει να μεριμνήσει για την εφαρμογή της απόφασης.

Νομικά αλλά και πρακτικά προβλήματα,λοιπόν, ανέκυψαν από τη προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ.Μενουδάκου για την ΕΡΤ. Την Τρίτη, από πλευράς του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δόθηκαν ορισμένες εξηγήσεις-ερμηνείες για την επίμαχη προσωρινή διαταγή.

Κατ' αρχάς επισημάνθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σ.Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης.

Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ, ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Το προσωπικό αυτό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΝΕΤ-ΕΤ1-ΕΤ3, ραδιόφωνα, κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 της απόφασης των δύο υπουργών που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ, όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία της απόφασης (11 Ιουνίου) είναι απολυμένοι και, όπως είναι φυσικό, δεν θα τους καταβληθεί μισθός.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει τον δρόμο» για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Αυτός ο διαχειριστής, λοιπόν, θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και εκείνα που θα απολυθούν.

Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής. Πάντως, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα απόφαση επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση αναστολής, εάν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν τον σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της ΕΡΤ, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του κ. Μενουδάκου. Αντίθετα, όμως, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τη μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα εξετασθεί τι δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Όμως, ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δύο συναρμοδίων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα, θεωρούσαν την καθυστέρηση της άρσης του «μαύρου» της ΕΡΤ δικαιολογημένη, καθώς, όπως έλεγαν, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος.

Τέλος, οι δικαστές επανέλαβαν ότι η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η τύχη τους θα καθοριστεί από τον διαχειριστή, που θα οριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+