AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Sunday, July 8, 2012

ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΣΥΡΙΑ – ΙΡΑΝ: … Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ''ΥΠΗΡΕΣΙΑ'' ΤΟΥ ΝΑΤΟ!

0 comments

Πηγή: iskra.gr

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (8/7/2012)

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΧΕΔΙΑ!

Η Iskra αναδημοσιεύει ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ από τον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη σχετικά με τον «ρόλο» που καλείται να παίξει η Ελλάδας στην... πολεμική προετοιμασία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων!

Ολόκληρο το κείμενο του Κυριακάτικου Ριζοσπάστη, που υπογράφεται από τον Κ.Ζ., έχει ως εξής:

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΜΕ ΣΤΑΘΜΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

Στο επίκεντρο της πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, αυτή τη φορά για ενδεχόμενο χτύπημα στη Συρία ή και το Ιράν. Ηδη, οι αεροναυτικές εγκαταστάσεις και οι άλλες διευκολύνσεις στους Αμερικανούς και τους ΝΑΤΟικούς στην περιοχή του κόλπου της Σούδας, έχουν τεθεί στη διάθεση της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής. Παράλληλα, κλιμακώνεται η κινητικότητα και συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Αν. Μεσόγειο, με ενδιάμεσο σταθμό λιμάνια της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα:
Στις 10 Ιούλη καταφτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά και θα παραμείνουν έως τις 13 του μήνα, τρεις φρεγάτες των χωρών ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, της μόνιμης ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης της Μεσογείου (Standing Nato Maritime Group 2 - SNMG2). Πρόκειται για τα πλοία FGS BAYERN, TCG GEDIZ και FS COURBET. Τα πλοία αυτά έρχονται από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου πραγματοποίησαν ασκήσεις. Μετά τον Πειραιά θα κατευθυνθούν στην Αν. Μεσόγειο, για να ενταχθούν στην ΝΑΤΟική επιχείρηση «Active Endervor», που διεξάγει νηοψίες στα διερχόμενα εμπορικά πλοία στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου.
Το διάστημα 13-16 Ιούλη 2012, θα καταπλεύσει στη Ρόδο και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», το οποίο κατευθύνεται στην Αν. Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις αμερικανικές ανακοινώσεις, το αεροπλανοφόρο κατευθύνεται για να ενταχθεί στην περιοχή ευθύνης του 5ου και του 6ου αμερικανικού στόλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο.
Στην Ανατολική Μεσόγειο θα προσεγγίσει το επόμενο διάστημα και το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln CSG», με την CVW 2 μοίρα μαχητικών αεροσκαφών, που εντάσσεται στην περιοχή ελέγχου του 5ου αμερικανικού στόλου, η οποία εκτείνεται από τα στενά του Σουέζ, την Ερυθρά Θάλασσα, τα στενά του Ορμούζ, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.
Στην περιοχή ευθύνης του 5ου στόλου κατευθύνεται και το αεροπλανοφόρο «USS Enterprise CSG» με την CVW 1 μοίρα μαχητικών αεροσκαφών.
Εκτός από τα τρία αεροπλανοφόρα, στην περιοχή κατευθύνεται και το «USS Iwo Jima ARG», στο οποίο επιβαίνει η αμφίβια μονάδα «24th MEU».
Θυμίζουμε πως το αμερικάνικο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Enterprise», συνοδεία άλλων πολεμικών πλοίων είχε προσεγγίσει στον Πειραιά στις 28-31 Μάρτη, ενώ στις 15-19 Μάρτη είχε ελλιμενιστεί στον Πειραιά η ΝΑΤΟική δύναμη κρούσης του Ατλαντικού (Standing Nato Maritime Group 1 - SNMG1), η οποία βρίσκεται σε αποστολή στη Μεσόγειο και πέρα από το Σουέζ.

Οι επισκέψεις και η κινητικότητα των ΝΑΤΟικών πλοίων, συνδέονται με ασκήσεις και άλλες εν πλω δραστηριότητες πολεμικής προετοιμασίας. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ασκήσεων, είναι η ενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας, τόσο κατά αεροσκαφών, όσο και για την ανάσχεση «εχθρικών» πυραύλων, για την προσομοίωση ενδεχόμενης επίθεσης στη Συρία και το Ιράν.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι ασκήσεις «συνεκπαίδευσης» μεταξύ Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Τελευταία, απ' όσες έχουν γίνει γνωστές, ήταν στις 5 - 19 Ιούνη 2012. Διεξήχθη σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, με βασικό αντικείμενο τη διάσωση σε εχθρική περιοχή και την εκτέλεση καταρρίχησης.

Ασκήσεις τέτοιου είδους παραπέμπουν σε ειδικές επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου στο εσωτερικό άλλων χωρών. Καθόλου συμπτωματικά, πέρσι το καλοκαίρι ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., το μνημόνιο για το «συντονιστικό κέντρο ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ», όπου τον πρώτο λόγο τον έχουν οι αντίστοιχες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ο ρόλος της βάσης της Σούδας

Στο επίκεντρο αυτής της πολεμικής προετοιμασίας για ενδεχόμενο χτύπημα στη Συρία ή και το Ιράν, φαίνεται πως βρίσκεται πάλι η αμερικανοΝΑΤΟική αεροναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Μάλιστα, εκ μέρους των Αμερικανών έχει υπάρξει και σχετική ενημέρωση προς τις ελληνικές αρχές για την επιθυμία τους να αξιοποιήσουν τη Σούδα σαν σημείο στάθμευσης και εφόρμησης της πολεμικής τους μηχανής.

Βέβαια, οι ειδοποιήσεις αυτές μόνο τυπικό χαρακτήρα έχουν, καθώς με τα μνημόνια που έχουν υπογράψει με το ΝΑΤΟ οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν δώσει διαρκή άδεια στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να κάνουν χρήση του ελληνικού εδάφους και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Η υπόθεση της χρήσης της βάσης της Σούδας αποτελεί διαχρονικά υψηλή προτεραιότητα των ΗΠΑ, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή. Αυτό αποτυπώνεται σε τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, την περίοδο 2005-2010, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν προ μηνών από το «Wikileaks». Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, οι εκάστοτε πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα προσφέρει αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη τα ιμπεριαλιστικά τους επιτελεία, τη γεωστρατηγική της θέση, με εξέχουσα τη βάση της Σούδας.

Σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα τον Ιούνη του 2008, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύ συνεργάσιμος σύντροφος στη Σούδα, αλλά φυσικά δεν το διαφημίζει, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους». Ο Αμερικανός διπλωμάτης συμπληρώνει: «Δεν γνωρίζουμε απολύτως κανέναν περιορισμό από τους Ελληνες σε σχέση με την πρόσβαση, την εναέρια κυκλοφορία ή την ανάπτυξή μας εκεί, ακόμα και στα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά σημεία της Σούδας».

Σε άλλο τηλεγράφημα, του πρέσβη Τσαρλς Ρις, το Φλεβάρη του 2006 επισημαίνεται ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα θεωρεί ακόμα πιο σημαντική, από την ενίσχυση της συνεισφοράς της στον πόλεμο του Αφγανιστάν, την «εν λευκώ άδεια που παραχωρήθηκε στα αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 για πτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο». Συγκεκριμένα, σημειώνεται στο ίδιο τηλεγράφημα πως μόνο τη διετία 2007-8 ο αριθμός των αμερικανικών υπερπτήσεων από τον ελληνικό εναέριο χώρο έφτασε τις 28.000 διελεύσεις το χρόνο.

Του Κ.Ζ.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+