AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, July 31, 2012

Προς Σκληρό Ολιγοπώλιο το Τραπεζικό Σύστημα! Το Κράτος σε Απόσυρση!

0 comments

Πηγή: iskra.gr 
ΠΡΟΣ ΣΚΛΗΡΟ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Φαίνεται ότι το επιχειρούμενο ξεπούλημα της ΑΤΕ στηνΤράπεζα Πειραιώς  είναι μόνο η αρχή για μια απεριόριστη κούρσα τραπεζικής απληστίας εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση της Alpha (επικοινωνιακή ή όχι δεν έχει σημασία) για εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας.


Η Iskra προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών παραθέτει σχετικό ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.

Η ALPHA ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΞΑΓΟΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
Την κατάθεση πρότασης στην Credit Agricole για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας επιβεβαιώνει η Alpha Bank, διαψεύδοντας όμως κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας.
Σε απάντησή της μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Alpha Bank επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα που την έφεραν μεταξύ των τριών (Εθνική, Alpha, Eurobank) που έχουν καταθέσει πρόταση για την εξαγορά της Εμπορικής. Σημειώνεται ότι την κατάθεση πρότασης έχει επιβεβαιώσει επίσημα και η Εθνική.
Η Alpha, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, φρονεί ότι με την κατατεθείσα πρότασή της περιορίζεται η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την υλοποίηση της συναλλαγής, εναρμονίζεται με το πλαίσιο που έχει τεθεί από τις Αρχές και, παράλληλα, συμβάλλει στην αξιόπιστη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ταυτόχρονα, διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας της με την Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ALPHA BANK
"Η Alpha Bank ανακοινώνει ότι υπέβαλε πρόταση στην Credit Agricole για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος.
Η Τράπεζα φρονεί ότι με την κατατεθείσα πρότασή της περιορίζεται η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την υλοποίηση της συναλλαγής, εναρμονίζεται με το πλαίσιο που έχει τεθεί από τις Αρχές και, παράλληλα, συμβάλλει στην αξιόπιστη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η Τράπεζα, επίσης, διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας της Τραπέζης μετά της Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης.
Η παρούσα δημοσιεύεται και κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς".

Στην επόμενη μέρα που θα επιφυλάξει η Credit Agricole για την Εμπορική στρέφεται το βλέμμα της αγοράς, μετά τη διάσπαση και την πώληση του υγιούς χαρτοφυλακίου της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές,  βρίσκονται σε εξέλιξη οικονομικός έλεγχος της Εμπορικής απότρεις ελληνικές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank) και ταυτόχρονος έλεγχος των χαρτοφυλακίων των τριών τραπεζών από την πλευρά της Εμπορικής.
Με την ολοκλήρωση των εκατέρωθεν ελέγχων θα συνταχθούν τρία διαφορετικά business plans (Εμπορική - ΕΤΕ, Εμπορική - Alpha, Εμπορική - Eurobank), που θα τεθούν υπ' όψιν του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μέσω αυτού της τρόικας.
Για να κλειδώσουν τα business plans, μια και οι έλεγχοι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, ώστε να μπορούν να υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες ανά σενάριο.
Ο προσδιορισμός των όρων της ανακεφαλαιοποίησης είναι μία από τις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετήσει σύντομα η κυβέρνηση καθώς, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στους τραπεζοϋπαλλήλους, πρώτα θα καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο και εν συνεχεία θα προχωρήσουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις.
Το γεγονός ότι απουσιάζουν κρίσιμα στοιχεία, όπως για παράδειγμα οι κεφαλαιακές ανάγκες του νέου σχήματος, δεν αποκλείει βέβαια να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Credit Agricole και μιας εκ των τριών ενδιαφερόμενων εγχώριων τραπεζών σύντομα.
«Θα μπορούσε να υπογραφεί προσύμφωνο, με subject to τα κεφάλαια που θα χρειαστεί το νέο σχήμα», αναφέρουν στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις, θυμίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει μεταξύ της Alpha και της Eurobank.
Το σίγουρο είναι ότι η Credit Agricole είναι καθ' όλα έτοιμη να προχωρήσει ακόμη και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε συμφωνία καθώς έχει ολοκληρώσει σε σημαντικό βαθμό την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων των τριών ενδιαφερόμενων τραπεζών όπως και την προεργασία για τη χρηματοδότηση ενός deal.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ALPHA BANK
Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για τη μορφή που θα έχει η συμφωνία μεταξύ της Cr.A. και της ελληνικής τράπεζας:
Πρώτον, συγχώνευση της Εμπορικής με την εγχώρια τράπεζα. Η Credit Agricole θα κληθεί σε αυτό το σενάριο να βάλει πριν ή μετά τη συγχώνευση τα κεφάλαια που χρειάζεται η Εμπορική. Αν τα βάλει στην ΑΜΚ, τότε θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ελάχιστης συμμετοχής (10%) των ιδιωτών.
Tο δεύτερο σενάριο προβλέπει την είσοδο της Credit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Holding, υπό τη σκέπη της οποίας θα έχουν μπει οι θυγατρικές του εξωτερικού της τράπεζας που θα συγχωνευθεί με την Εμπορική.
Ψηλά στα κριτήρια με τα οποία οι Γάλλοι θα επιλέξουν την τράπεζα με την οποία θα συγχωνεύσουν την Εμπορική περιλαμβάνεται το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί το νέο σχήμα.
«Αν η Credit Agricole δεν θέλει να πληρώσει πολλά, θα διαλέξει να συγχωνεύσει την Εμπορική με την τράπεζα που έχει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, φωτογραφίζοντας πρακτικά την Alpha Bank.
Κύκλοι πάντως της Cr.A. παραδέχονται μεν ότι το ύψος των κεφαλαίων της νέας τράπεζας είναι ένα από τα κριτήρια, σημειώνουν όμως ότι δεν είναι το μόνο. Θα μετρήσουν τόσο το μέγεθος όσο και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου, σημειώνουν, διευκρινίζοντας ότι στόχος της Credit είναι η μειοψηφική έστω συμμετοχή σε μια ισχυρή τράπεζα.
Κλειδί για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Εμπορικής είναι αφενός το αν η Εθνική είναι αποφασισμένη να εμπλακεί επιθετικά σε αυτόν τον πρώτο γύρο συγχωνεύσεων κι αφετέρου το αν επιλεγεί κατά την πάγια -πολιτική- πρακτική των τελευταίων ετών να χτυπήσει μόνο το Τ.Τ. και να διαφυλαχθεί ως εφεδρεία για τον τελευταίο γύρο των mega deals

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+