AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Wednesday, July 11, 2012

Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ – ΓΕΩΡΓΙΚΗ/ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

0 comments
Του Χρήστου Κασίμη , Διπλωματούχου Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης

Η απαραίτητη αύξηση του ΑΕΠ προέρχεται από την στροφή στην ελληνική παραγωγή , την ίδρυση σχολών γεωργικών πρακτικών σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, κέντρων βιομηχανικού σχεδιασμού με σκοπό την ενίσχυση της Ελληνικής Μικρομεσαίας Παραγωγικής Επιχείρησης.
Η θέσπιση της παροχής από το κράτος ενός Μηχανολόγου Μηχανικού εξειδικευμένου στην παραγωγή και την διοίκηση επιχειρήσεων για κάθε πέντε μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις (μεταξύ 0-49 απασχολούμενων εργαζομένων και κάτω των 10 εκ. Ευρώ τζίρου) ο οποίος θα ασχολείται τόσο με θέματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία όσο και με θέματα διαχείρισης ποιότητας και περιβάλλοντος, είναι επίσης προς όφελος της ανθρωποκεντρικής και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης.
Η στροφή στην ελληνική παραγωγή και η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης με κλάστερς και συνεταιρισμούς αγροτικούς μη-κομματικούς αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη. Επιπλέον γύρω από την αγροτική παραγωγή δύναται να αναπτυχθεί δίκτυο επιχειρήσεων για γεωργικά εφόδια, γεωργικά μηχανήματα κλπ.
Η αποσύνδεση της επιδότησης από την εν δυνάμει παραγωγή και η σύνδεσή της με την πραγματική παραγωγή επίσης είναι στην σωστή κατεύθυνση, όπως και η θέσπιση ουσιαστικών ελέγχων. Άλλωστε ανάπτυξη δεν έρχεται με Φορολογικούς συντελεστές υπέρ των μεγάλων εταιρειών και από την ενίσχυση του εμπορίου όπως ευαγγελίζεται η ΝΔ και ο Α. Σαμαράς. Το ισοζύγιο εισαγωγών -εξαγωγών της χώρας με αυτόν τον τρόπο είναι πάντοτε αρνητικό.
Βιώσιμη ανάπτυξη δεν έρχεται μέσω της ενίσχυσης του εμπορίου και του τομέα των υπηρεσιών αλλά από την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής τόσο με δημόσιες όσο και με ιδιωτικές επενδύσεις.
Γι' αυτό άλλωστε η ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής με κέντρα βιομηχανικού σχεδιασμού και θέσπιση αυστηρότερων ελέγχων για τα πιστοποιητικά και τις προδιαγραφές των εισαγόμενων προϊόντων αποτελεί μονόδρομο.
Σήμερα μόνο το 2% των εισαγόμενων προϊόντων ελέγχεται στα τελωνεία, με αποτέλεσμα επικίνδυνα φυτοφάρμακα, αμφίβολης ποιότητας επικίνδυνα για τον χρήστη βιομηχανικά προϊόντα και τρόφιμα αμφίβολης ποιότητας να εισέρχονται στην ελληνική αγορά σε τιμές εξευτελιστικές τις οποίες δεν δύναται να ανταγωνιστεί ο Έλληνας παραγωγός ο οποίος τηρεί τις προδιαγραφές και τις κοινοτικές οδηγίες. Τον μόνο σκοπό που εξυπηρετεί αυτή η ανεξέλεγκτη εισαγωγή αμφιλεγόμενων προϊόντων είναι η ενίσχυση εμπορικών καρτελ.
Η θέσπιση κλαδικής πολιτικής στην γεωργία , την βιοτεχνία αλλά και την κτηνοτροφίααποτελεί την μόνη λύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση με κέντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Η έμφαση στην βιομηχανική υπεργολαβία (εξαρτήματα για την κατασκευή τελικών προϊόντων) καθότι η Αυστρία για παράδειγμα με το 80% της υπεργολαβικής της παραγωγής καλύπτει το σύνολο των εισαγωγών της σε οχήματα πάσης φύσεως, αποτελεί μια επιπλέον διέξοδο(παρατίθεται το παράδειγμα της Αυστρίας καθότι είναι χώρα παραγωγική με υψηλότερα από τα ελληνικά μεροκάματα και επιπλέον είναι χώρα με πληθώρα μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως και η Ελλάδα).
Απαιτείται λοιπόν συνεργασία, με το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας και τα ΑΕΙ, καθότι τα τμήματα Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ αλλά και το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης βρίσκονται στα καλύτερα τμήματα του είδους τους στον κόσμο.
Αναγκαία επίσης κρίνεται η προσπάθεια παράκαμψης των διαρκών και ανυπέρβλητων πολλές φορές εμποδίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελληνική παραγωγή. Για παράδειγμα μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις παγκοσμίως στον χώρο της ναυτιλίας δεν μπορεί λόγω των δεσμεύσεών της προς την Ευρωπαϊκή ένωση να προχωρήσει σε κατασκευή πλοίων.
Επιπρόσθετα , η ελληνική εξαγωγική πολιτική δέχεται μεγάλο πλήγμα λόγω του ευρώ. Με ένα εθνικό νόμισμα η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα θα ενισχυόταν δραστικά, καθότι τα ελληνικά προϊόντα θα παρουσιάζονταν σαφώς ανταγωνιστικότερα στην ευρωπαϊκή και την διεθνή αγορά , λόγω μειωμένου κόστους.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τις πολιτικές τους αποφάσεις κατέστρεψαν την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων η οποία εκτός του ότι αποτέλεσε πυλώνα ανάπτυξης και ως εταιρεία αλλά ταυτόχρονα αποτελούσε και κύτταρο πλειάδας μικρομεσαίων βιοτεχνιών που ασχολούνταν με την βιομηχανική υπεργολαβία. Κατέστρεψαν με την πολιτική τους και την αδυναμία διαπραγμάτευσής τους στην Ε.Ε. την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που και δουλειές έδινε και γύρω της αναπτύχθηκαν πάμπολλες υπεργολαβικές επιχειρήσεις.
Κατέστρεψαν επίσης αντί να αναβαθμίσουν και να αξιοποιήσουν τον ΕΟΜΜΕΧ , ο οποίος τις προηγούμενες δεκαετίες αποτέλεσε πυλώνα ανάπτυξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πραγματοποιώντας εκθέσεις , επιχειρηματικές αποστολές κ.α. συντελώντας έτσι στην αύξηση της απασχόλησης και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η δημιουργία παραγωγικής βάσης σε συνδυασμό με τον σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα αλλά και την υγιεινή και την ασφάλεια του εργαζομένου αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την απαιτούμενη παραγωγική αναδιάρθρωση.
Παραγωγική αναδιάρθρωση δεν έρχεται με φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου και φοροαπαλλαγές ούτε με την καταλήστευση των δημόσιων ταμείων από το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Άλλωστε οι χώρες που βαδίζουν σε τροχιά βιώσιμης και ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον δεν είναι οι χώρες με τα χαμηλά μεροκάματα και την χαμηλή φορολογία, όπως ευαγγελίζονται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι θιασώτες των μνημονίων.

Υ.Γ. Ακούω τελευταία από κυβερνητικά χείλη φωνές για Α.Ο.Ζ. , εσείς δεν είστε που ενώ δεν είχατε το Ι.Γ.ΜΕ. στην λίστα των ΔΕΚΟ που επρόκειτο να κλείσουν , τον προσθέσατε εν μία νυκτί αφού εξέδωσε μελέτες για κοιτάσματα πολύτιμων λίθων στην Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο;

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+