AristeriDiexodos. Powered by Blogger.
 
Tuesday, April 3, 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΑ ΑΣΦ. ΤΑΜΕΙΑ! ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ!

0 comments

E-mailΕκτύπωσηPDF
πηγή: iskra.gr
ΜΕ ΤΟ PSI, "ΚΟΥΡΕΨΑΝ" 50% ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ! 
 ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ!
Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία είναιτραγική. Οι αλλεπάλληλες καισυστηματικές λεηλασίες του μόχθου εκατομμυρίων εργαζομένων(ΧρηματιστήριοΔομημένα Ομόλογακαι προσφάτως το PSI) έχουν φέρει στοχείλος της καταστροφής τα ασφαλιστικά ταμεία, των οποίων το μέλλον τους διαγράφεται ζοφερόΗ συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με επικεφαλής τον τραπεζίτη Παπαδήμο, λαμβάνει μέτρα για να «στραγγίξει» τα αποθεματικά των ταμείων προς όφελοςτων δανειστών, ενώ παράλληλα επιφυλάσσει φτώχια και εξαθλίωση για τους απόμαχους της εργασίας.
Οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων αυξάνονται καθώς, η διαδιακασία ανταλλαγής ομολόγων(PSI) και το "κούρεμα" που υπέστησαν τα αποθεματικά τους, οδηγούν σε ταυτόχρονη μείωση τους τόκους που εισέπρατταν για αυτή την τοποθέτηση. Οι τόκοι πριν το "κούρεμα" έφταναν στο 1 δισ. ευρώ ενώ τώρα θα περιοριστούν στα 500 εκατ. ευρώ.

 
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών παραθέτουμε επίκαιρο ρεπορτάζ

Και νέες απώλειες 500 εκατ. ευρώ για τα ταμεία
Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ*
Επιπλέον 500 εκατ. ευρώ χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τη συμμετοχή τους στο PSI, καθώς εκτός από τα ομόλογα ύψους περίπου 23 δισ. ευρώ που "κουρεύτηκαν", οι ασφαλιστικοί οργανισμοί χάνουν περίπου 500 εκατ. ευρώ από τα τοκοχρεολύσια.
Αυτό αποκάλυψε στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας  Γ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ (Ν. Καραθανασόπουλου και Γ. Μαρίνου) για τις απώλειες των ταμείων.
Στην απάντησή του, ο υπουργός αναφέρει ότι στο τέλος του 2011, τα ταμεία διέθεταν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, συνολικής αξίας 23 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα περίπου 6,3 δισ. ευρώ ήταν στην κατοχή των ταμείων, ενώ τα 16,8 δισ. ευρώ ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Από το σύνολο των αξιών αυτών, τα ταμεία είχαν ετήσια έσοδα, προσόδους περιουσίας, περί το 1 δισ. ευρώ. Μετά την υποχρεωτική συμμετοχή των ταμείων στο PSI, εκτός από την αξία των ομολόγων, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί χάνουν κι ένα σημαντικό έσοδο, που έμπαινε σε περιοδική βάση στα ταμεία τους, βοηθώντας τη συνεχώς μειούμενη ρευστότητα.
Μετά το κούρεμα, τα ταμεία έχασαν περί τα 500 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση, στον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Πλεύρη, επιβεβαίωσε ότι 5 ταμεία, το ΕΤΑΑ, το ΕΑΠ-ΜΜΕ, το ΕΤΑΙΤ, το ΕΤΕΑΜ και ο ΕΔΟΕΑΠ έχουν στείλει επιστολές προς τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με τις οποίες την κατηγορούν μεταξύ άλλων, για κακοδιαχείριση των αποθεματικών τους. Όμως, σύμφωνα με τον υπουργό, κανένα από τα παραπάνω ταμεία δεν έχουν προχωρήσει σε δικαστική διαμάχη με την κεντρική τράπεζα.
Η μείωση των εσόδων, η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, όπως καταγράφηκε και επίσημα από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (21% τον Φεβρουάριο, έναντι 10,2% στην Ε.Ε. των 27 και 10,8% στην ευρωζώνη) καθώς και τα ... κουρέματα, έχουν οδηγήσει τα περισσότερα ταμεία στο χείλος του γκρεμού.
Έτσι, το ΙΚΑ, αναγκάστηκε να δανειστεί εκ νέου, ποσό 244 εκατ. ευρώ, για να πληρώσει την Πέμπτη το δώρο Πάσχα. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε και πάλι, δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ από το επικουρικό του ΕΤΕΑΜ, και 44 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ – ΔΕΗ που παραμένει αυτόνομος κλάδος, ενταγμένος πλέον στο ΙΚΑ. Η διάρκεια του δανείου αρχίζει από τις 03/04/2012 και λήγει στις 02/05/2012. Πρόκειται για τέταρτη συνεχή φορά που η διοίκηση του ταμείου καταφεύγει στη λύση του δανεισμού.
Με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Ιδρύματος επισημαίνει πως πρόκειται για «περιοδική αξιοποίηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜτων αποθεματικών του ΤΑΠ-ΔΕΗ ως τακτικό δανεισμό που κυμαίνονται σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση μεταξύ των 150 εκατ. ευρώ έως τα 220 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για το ίδιο ποσό, το οποίο με επαναλαμβανόμενες αποφάσεις αξιοποιείται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως ταμειακή διευκόλυνση και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
«Οι επαναλαμβανόμενες αποφάσεις, δεν συνιστούν δανεισμό που αθροίζει τα ποσά, αλλά το ίδιο ποσό επαναδανείζεται» καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΚΑ.
Πάντως, σύμφωνα με τον Κουτρουμάνη, τα ταμεία θα έχουν και ένα όφελος, που υπό ιδανικές συνθήκες θα φθάσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται στην ουσία για ποσά που αντιστοιχούν σε παράνομα επιδόματα, τα οποία θα διεκδικηθούν αναδρομικά από τα ταμεία. Συνολικά, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, στο τέλος του 2012, το σύστημα θα έχει όφελος 4,5 δισ. ευρώ από την περιστολή της σπατάλης και της διαφθοράς. Ο Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι τα ταμεία θα διεκδικήσουν αναδρομικά ποσό που υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ από τα παράνομα επιδόματα. Ακόμη δήλωσε ότι ήδη διακόπηκαν παράνομες παροχές σε ποσοστό 80% και θα αναζητηθούν σε όλες τις περιπτώσεις ποινικές και αστικές ευθύνες εκείνων που μεσολάβησαν.
*Δημοσιεύθηκε στο www.capital.gr την Τρίτη 3 Απριλίου 2012.
Τρίτη 3 Απριλίου 2012.

Leave a Reply

 
Αριστερή Διέξοδος © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here

Google+